Domaćin Stevan iznenađen saznanjem šta slušaju njegove krave: Što je bolja muzika daju više mleka (FOTO)

Kako je dokazano u mnogim istraživanjima, krave daju više mleka ukoliko slušaju muziku. Kako ovo nije samo teorija, već i činjenica koja je dokazana u praksi, govori nam primer sa farme Stevana Ivanovića iz sela Pranjani na Suvoboru.

Ovaj domaćin svojim kravama pušta muziku sa radija, a one mu daju mnogo više mleka. Ipak, one ne reaguju na svaki žanr i pesmu, već imaju svoje omiljene hitove.

– Neki puštaju Betovena, Baha, Mocarta, a mi ovde stanicu na radiju podešavamo na narodnu muziku. Kako mi se čini one više vole instrumental, nego pesmu sa tekstom. U našoj štali nikada nismo imali manje od 10 grla, od toga i živimo, pa smo im obezbedili ugodonost u vidu muzike – kaže Stevan.

Muzilica je merilo njihovog prinosa, a ovaj domaćin zadovoljan je količinom mleka koju daju njegove krave. On još smatra da osim što im prija muzika da daju više mleka, ona takođe utiče da one budu druželjubive i mirne.

– Vole one da oko sebe čuju neke glasove. Tako ne skaču i ne beže dok se muzu, nego su mnogo mirnije kad imaju muziku. Čim im ugasimo, one riču kao da su gladne, pokazujući tako da su nezadovoljne. Mislim da kada bi im taj vid ugođaja ugasili, to bi za njih bilo kao kazna – rekao je Stevan.

Ukoliko nekada odete u suvoborska sela i iz neke štale čujete šumadisjku dvojku, onda znajte da se to pušta zbog krava koje mnogo vole te zvuke. Ona utiče na njihovo raspoloženje, a i farmeri slušaju dok rade, često i zapevaju, pa im obavljanje teških poslova u štali ne pada toliko teško.

Izvor: telegraf.rs