Deda Stanoje uzeo penzionerski kredit, sada se gorko kaje: „Zašto mi ovo niko nije odmah rekao?“

Penzioneri u Srbiji često su ograničenih mogućnosti kada su u pitanju zaduživanja kod banaka i pronalaženje dodatnih novčanih sredstava. Zbog godina i kreditne sposobnosti uglavnom su im dostupni keš krediti kreirani posebno za penzionere. Ali, pošto je ova vrsta zaduživanja jako skupa, penzionerima su na raspolaganju još neke opcije koje mogu olakšati život sa malim penzijama, poput penzionerskih kartica.

Većina banaka koje posluju na srpskom tržištu penzionerima nudi keš kredite, koji se uglavnom kreću do maksimalnog iznosa od dva miliona dinara. Maksimalni period otplate je oko šest godina. Ipak, ovakvo zaduživanje papreno je skupo, budući da je kamata uglavnom fiksna i u proseku se kreće oko 14 odsto, te se mora dobro upoznati sa odredbama ugovora pre potpisivanja, kako ne bi došli u situaciju deda Stanoja koji je podigao kredit pa se zbog visokih kamata pokajao.

Tako će neko ko uzme kredit od 500.000 dinara, sa periodom otplate od 71 mesec i kamatom od 13,95 odsto, mesečno banci plaćati ratu od 10.382 dinara. Zbog ovako visoke kamate, banci će na kraju isplatiti preko 737.000 dinara, što je osetno više od iznosa koji je prvobitno uzet.

Budući da najveći broj penzionera, kojih u Srbiji ima oko 1,6 miliona, ne može da priušti ovakav način finansijske “pomoći”, postoje i neke druge opcije koje im mogu olakšati život.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje pruža mogućnost izdavanja penzionerskih kartica, koje omogućavaju dokazivanje statusa penzionera u svakoj situaciji.

Pomoću ove kartice, penzioneri mogu iskoristiti popuste koje neke trgovine inače daju penzionerima pri kupovini, kao i za popuste koji se daju za plaćanje nekih računa ili troškova prevoza.Tako penzioneri mogu da ostvare pravo na subvencije do 30 odsto na račune za Infostan, ali je ova mera ograničena na one koji primaju najnižu penziju, pod uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu ili nepokretnu imovinu, osum stana u kojem stanuju.

Da bi dokazali svoj status, penzioneri su do 2018. morali da pokažu poslednji penzioni ček ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, a sada za to mogu da koriste kartice. Penzionerske kartice se, inače, najčešće koriste za ostvarivanje popusta u trgovinama, u prevozu, kao i za besplatne ili minimalne naknade korišćenja sportskih objekata i kulturnih ustanova.

Izvor: nova.rs