Čobanin sa Zlatibora čuva 370 ovaca: Zarađuje više od direktora, a ima samo jednu obavezu

Ljubinko Radević sa Zlatibora radi posao od kog mnogi zaziru, iako je izuzetno dobro plaćen. On čuva stado od 370 ovaca i mesečno zaradi koliko i lekar ili neki predsednik opštine. Ovce čuva od maja do oktobra meseca, i priznaje da je najgore prvih dana, dok se ovce srode.

Ljubinkov posao zahteva veštinu, taktiku, ali i matematiku:

„Moraš da zapamtiš koja ide prva, a koja poslednja. Ne možeš da ih izbrojiš. Mora da budu u grupi, dok se srode. Kada dođu prvih dana jure svoje društvo, a sada ih je lako čuvati. Pratiš ih da ne bi koja ostala, jednom je jagnje noćilo dve noći napolju dok ga nisam našao“, priznaje Ljubinko.

Po glavi ovce ovaj vredni pastir uzme 400 dinara, a kako kaže ima negde gde se u stadu skupi i po 500 ovaca. Njegov zadatak je da na jesen vrati „ugojene“ ovce.

„Ja zaradim 700.000 dinara za pet meseci. Mesečno 140.000 dinara“, kaže Ljubinko za Glas zapadne Srbije.

Ljubinko je dodao da zbog čuvanja ovaca do sada izgubio 18 kilograma, budući da je ceo dan trči za ovcama. U šali kaže da je to najbolja dijeta.

Inače, radnike za ovaj posao vrlo je teško naći. Mladima smeta jer su tokom posla praktično odsečeni od sveta, nemaju internet, a što se tiče starijih radnika, retko ko je u kondiciji za obavljanje ovakvog posla. Zbog toga su radnici u ovom sektoru na ceni, te za jednu sezonu zarade i više od lekara.

Izvor: mondo.rs