Torta od 19 spratova, 700 gostiju i svinja od pola tone: O njihovoj svadbi je pričala cela Srbija – Upoznajte Nikolu i Jovanu

Do pre nekoliko dana cela Srbija pričala je o megalomanskoj svadbi u Šumadiji. Najpoznatiji bračni par iz Šumadije, Nikola i Jovana Cukić progovorili su o svojoj famoznoj svadbi za 1.000 gostiju.

Svadba kakvu su organizovali mladenci Jovana iz Selevca i Nikola iz sela Veliko Krčmare danas se gotovo i ne viđa. Hiljadu zvanica, torta od 19 spratova i svi stari običaji su ispoštovani, a za organizaciju se uložilo mnogo truda.

Nikola ima 28 godina i radi na Fakultetu veterinarske medicine kao asistent na katedri za anatomiju, a Jovana je tri godine mlađa i radi u jednoj osiguravajućoj kući. Iako je vrlo neobično da u današnje vreme mladi ispoštuju tradiciju, ovi mladi ljudi odlučili su da naprave izuzetak i prirede pravu srpsku svadbu.

Nikola priznaje da ga posle svadbe svi na ulici zaustavljaju kako bi ga pozdravili.

„Kada sretnem ljude na ulici, svi mi se javljaju. Hiljadu zvanica je bilo u toku pripreme, prvog i drugog dana. Na dan same svadbe, bilo je 700 zvanica. Tu je spadala naša rodbina, celo selo se pozvalo, tako je kod nas od davnina. To je velika odgovornost, mora se ispoštovati svaki gost“ , započeo je Nikola.

Mladoženja kaže da su imali desetak običaja na svadbi i da nijedan nije bio preskočen.

Stari svat izveo je mladoženju, izgovorio molitvu, a onda su svatovi pošli po mladu.

„Dan ranije, kada se podiže kapija, običaj je da se mlada namaže ‘garom’ zbog sreće i dugog braka“, dodala je Jovana.

Po starom običaju, mladoženja je najpre pucao u jabuku, mladu je „prodavala“ sestra, a davno zaboravljeni običaj – kupovina petla, ovde je bio ispoštovan.

Nije izostalo ni kićenje barjaka, a veliko slavlje preselilo se u šator. Svekrva je iznela pogaču i – prolazeći pored okupljenih svatova, pronela i zlato za mladu, buduću snajku.

Ispoštovali su još jedan zaboravljeni narodni običaj – prodavanje petla. Još jedan od njih bio je i sedenje mlade svekrvi u krilu. Na taj način smatra se da je mlada dobrodošla u novu porodica.

Kako mladenci kažu, stresa oko organizacije nije bilo, ali je svakako bila prisutna velika odgovornost. Trudili su se da svakog gosta ispoštuju, te je samo fotografisanje trajalo više sati. Mladoženja ništa nije prepuštao slučaju, pa je sa svog gazdinstva posebno za veselje uzeo svinju od čak više od 450 kilograma, uz sve ostale bogate đakonije.

Ono što je još bilo nesvakidašnje na ovom veselju je i mladina torta od čak 19 spratova.

„Torta se cela pojela, možda je ostalo jedno, dva parčeta. Samo je stalak pravljen posebno, a sama izrada torte trajala je nekoliko dana. Model smo videli na internetu, svidela nam se“, ispričao je novopečeni bračni par Cukić.

Izvor: blic.rs