Cene prasića otišle u nebo: Trenutno su 400 dinara za kilogram, a za Uskrs dodatno skaču – Spremite novčanike

Na stočnim pijacama u Srbiji od sredine marta zabeležen je rast cene prasadi. Kilogram „žive vage“ prodavao se od 350 do 400 dinara. Očekivanja da će do Uskrsa kilogram prasetine žive vage koštati 500 dinara obistinila su se ranije.

Od prošle nedelje prase teško između 12 i 25 kilograma ne može da se kupi jeftinije od 500 dinara po kilogramu, a na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama neki proizvođači iz šabačkog kraja od jutros za kilogram traže i 550 dinara.

„Prodao sam 20 komada maltene istog trena kada smo oglasili. Zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu. Više od 30 poziva je bilo i na kraju sam morao da isključim mobilni telefon“, kaže proizvođač Goran Jašić iz Dublja.

Nakon Božića cena prasadi je pala i stočari su zbog visokih cena hrane bili na gubitku. Novo poskupljenje je, po mišljenju Jašića, više posledica male ponude prasadi na tržištu zbog skoro uništenog stočnog fonda nego što se približava Uskrs kada cene, kao pred Božić uvek „idu gore“.

„Bio sam na pijaci u Bogatiću i nisam verovao šta se dešava. Čovek drži prase u jednoj ruci, isteglo se, da li ima 15-16 kila, nema šta da ga vidiš i prodade se za 8.000 dinara. Bilo je malo prasadi, a nakupci su obletali oko seljaka i na kraju jedan od drugog kupovali tu na pijaci“, kaže Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.

Malo jeftinije, za 450 do 470 dinara po kilogramu, na pijaci se može kupiti prase teško između 25 i 30 kilograma. Na šabačkim pijacama poskupeli su i jaganjci sa 350 do 370 na 400 dinara po kilogramu žive vage.

Izvor: espreso.co.rs