Da li se jaja farbaju kada je porodica u žalosti: SPC rešila dilemu mnogih vernika

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista. Ove godine, pravoslavni Uskrs vernici obeležavaju se u nedelju, 16. aprila 2023. godine. Veliki petak obeležava se 14. aprila, 15. aprila je Velika subota, a dva dana koja dolaze nakon Uskrsa (17. i 18. april) obeležavaju se kao Vaskrsni ponedeljak i Vaskrsni utorak.

Jaja se farbaju od Velikog četvrtka do Velike subote, ali najčešće na Veliki petak, rano ujutro. Tehnika za ukrašavanje ima puno, a u zapadnim krajevima Srbije gde se – u kućama koje su u žalosti – koristila voda obojena orahovinom ili cerovom korom kako bi se jaja farbala u crno.

Prema nekim izvorima ovakva jaja nosila su ime „kaluđeri“ i nisu imala nikakvu dekoraciju ni sličice.

Ipak, Srpska pravoslavna crkva ističe da hrišćanski praznici kakvi su Uskrs ili slava ne zahtevaju bilo kakvu promenu u običajima pa se tako i vaskršnja jaja boje uobičajeno – u crveno za čuvarkuću i druge jarke boje po želji. To nisu slavlja kakve su svadbe, rođendani i ostale proslave, već su i zemaljska i nebeska slavlja pa se veruje da i naši preci slave s nama u molitvi i duhovnoj radosti.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs