Rakija iz njegovog podruma obišla je sve kontinente: Borko otkrio tajnu voćke od koje se pravi najbolja srpska rakija

Nakon što je UNESCO uvrstio šljivovicu na listu kulturnog nematerijalnog nasleđa, eminentni svetski časopis stavio je još jednu srpsku rakiju među najbolja pića na svetu.

Viljamovka je kraljica među žestokim pićima, koja stoji rame uz rame sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Nje ne bi bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Domaćin Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići, uzgaja ovo voće na šest i po hektara, a 5.000 stabala čuvene kruške spremno je za cvetanje.

– Na viljamovci treba voditi računa i o rodu, ali i o voćnjaku da se održava u kondiciji, da bi svake godine dobro rađao, jer ako ako ne vodimo računa rod može da ne bude prikladan, tj. ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa da je negujete i pazite. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi jer svakom treba posebna nega, kao detetu – rekao je Borko.

On se godinama bavi i prozvodnjom rakije koja je ovih dana dostigla veliku slavu. I pre ovog časopisa Srbi su viljamovku uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ali, proces proizvodnje ove rakije nije uopšte jednostavan, a ni kratak.

– Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mlađa od tri godine i obišla je sve kontinente. Nema države gde se ne pije, velika je potražnja na domaćem i stranom tržištu – kaže Borko.

Svim proizvođačima je drago što je rakija od kruške viljamovke, osim brojnih priznanja koja su dobijena za mnogo stolova u kafani, sada je dobila i jedno svetsko priznanje.

Izvor: kurir.rs