Beograđanki stigao paket: Umesto 350 poštarinu platila 648 dinara – Osim dodatka na gorivo, naplatili joj još 2 takse

Iako često pomislimo da od kurirskih službi ništa više ne može da nas iznenadi, jedna Beograđanka se ipak šokirala kada joj je kurir dostavio trimer poručen sa jednog sajta za kupovinu i za poštarinu naplatio skoro 700 dinara.

Radi se o malenom trimeru za bradu, teškom oko 300 grama. Paket je putovao svega pet kilometara – od Zvezdare do beogradske Višnjičke banje, a cena poštarine ozbiljno se približila ceni samog proizvoda.

„Nešto što košta 1.380 dinara i što je toliko malo da staje na dlan, platili smo 2.028 dinara. Poštarina za kutijicu tešku oko 300 grama na kraju je stajala 648 dinara. Već se dešavalo da kuriri naplate više štampanjem težine veće od stvarne, ali to ovde nije bio slučaj. Na etiketi je lepo stajalo težina do 0,5 kg, što nas je dodatno zbunilo“, kaže izrevoltirana Gordana Mirković iz Beograda koja objašnjava da je naplatom ovolikih poštarina potpuno obesmišljeno poručivanje proizvoda.

Gordana je odmah ušla na sajt kurirske službe i videla da dostava za tu težinu košta oko 350 dinara, pa je pozvala kol centar kako bi videla o čemu se radi, jer je vozač rekao da on samo skenira bar-kod i da sa formiranjem cene nema nikakve veze.

Naime, odluka o uvećanju cena za područje grada Beograda je doneta zbog otežanog funkcionisanja kurirskih službi na području grada od kada je na snagu stupila Uredba o zabrani zaustavljanja i parkiranja vozila u praktično svim ulicama gde saobraća GSP prevoz.

Ova taksa se naplaćuje i u ruralnom području, i to u duplo većem iznosu, a poštarina je tu viša zbog udaljenosti od glavnih saobraćajnica, loše putne infrastrukture, što kao posledicu ima veliku kilometražu za dostavu jedne pošiljke.

Takođe, zbog čestog rasta cena goriva pojedine kurirske službe uvele su dodatak na gorivo koji iznosi 10 odsto, pa tako, primera radi, poštarina za bicikl košta 1954 dinara, za televizor do 55 inca 1000 dinara, dok za bačvu od 200 litara treba izdvojiti neverovatnih 4500 dinara za poštarinu.

Izvor: telegraf.rs