Zabeležene dve neobične pojave na drveću: Grozna narandžasta masa i bube koje kidišu i na fasade zgrada

Dve neobične pojave primećene su ovih dana na stablima beogradskog drveća. Beograđani su ih obe fotografisali i objavili u popularnoj društvenoj grupi na mreži Fejsbuk pod nazivom Divlji Beograd, u kojoj se redovno oglašavaju ljubitelji prirode u prestonici deleći svoja iskustva, mišljenja, zapažanja i slike grada.

Jarko narandžasta pojava, desno na slici, napala je drvo na Adi Ciganliji, a jedan od znalaca na grupi objasnio je o čemu se zapravo radi.

Neobična pojava zabeležena je na omiljenom izletištu i šetalištu Begrađana, na Adi Ciganliji početkom aprila. Ovo nije velika retkost, ali njena jarko narandžasta boja privlači pažnju i izgleda vrlo odbojno, pa ljudi zaziru od nje.

Druga pojava koja je još odbojnija, jeste najezda insekata koje su neki u grupi nazvali bubama grobljankama zatraživši objašnjenje da li su to zaista one ili se radi o nekim drugim insektima. U poređenju sa ovom pojavom, opšteomražene smrdibube deluju čak i simpatično. Za bube sa slike sugrađani kažu da sa okolnih lipa kidišu i na fasade zgrada.

Izvor: kurir.rs