Auto škole traže poskupljenje obuke: Troškovi će ići i preko 100.000 dinara – Biće i lista čekanja

Na polaganje vozačkog ispita u srpskim auto-školama čeka se i po mesec i po dana, a do zastoja dolazi zbog deficita licenciranih ispitivača.

Na svu tu situaciju, predstavnici auto-škola traže i poskupljenje obuke. Tako bi umesto dosadašnjih 94.000 dinara, koliko danas prosečna obuka, cena mogla da bude i do 130.000 dinara.

U idealnom slučaju, budući vozači do svoje dozvole mogu da dođu za tri meseca, ali sada to više nije tako, s obzirom na dugačke liste čekanja zbog manjka ispitivača, koje u auto-škole šalje MUP.

Polaznici auto-škola su u velikom problemu, jer mnogi od njih tokom pauze moraju da uplate poneki dodatni čas, što iziskuje nove troškove.

„Mi dobijamo redovne i vanredne termine za polaganje, tada i dolaze ispitivači. Koliko dugo se čeka na polaganje, ne zavisi od nas, jer ispitivače šalje MUP“, objasnili su iz auto-škole za Euronews.

Minimalnu cenu obuke za buduće vozače određuje Vlada, a ona je poslednji put menjana 2012. godine. Trenutno, cene se kreću u rasponu od 60.000 do 100.000 dinara, u zavisnosti od grada do grada.

Iako je gornja granica otvorena, odnosno auto-škola može da odluči koliko će maksimalno naplaćivati, većina njih se trudi da izađe sa što povoljnijom cenom kako bi imali što više polaznika. Ipak, to nije dovoljno.

Kako je za Euronews rekao predsednik Privredne komore auto-škola Slobodan Milošević, oni su od vlade zahtevali povećanje cena, jer trenutne nisu isplative.

„Da bi auto-škola mogla da poveća zarade instruktora i pokrije ostale troškove – zakup poligona, lokala, cene moraju da se povećaju. Ekonomski isplativa cena je 120.000 do 128.000 dinara, koliko smo tražili“, ocenjuje Milošević.

Da je poskupljenje neophodno smatra i instruktor još jedne auto-škole u Beogradu. On napominje da su od 2012. godine, kada je poslednji put poskupela obuka, skočile cene svega – od goriva, preko održavanja vozila, pa do plata radnika.

Izvor: euronews.rs