Advokat dao predlog da se maloletnicima sudi kao i odraslima: „U psihijatrijskoj ustanovi može biti gore nego u zatvoru“

Jedno od pitanja koje se nameće nakon svega što je Srbiju zadesilo u proteklim danima jeste da li maloletnim osobama treba da se sudi kao i odraslima za najteža krivična dela? Advokat Željko Simić uputio je predlog da se izmene propisi.

Simić je u gostovanju u Jutarnjem programu Tv Prva istakao da je u pitanju individualizacija kod svakog pojedinačnog učinioca krivičnog dela koji je maloletan.

„Dakle, zakonska pretpostavka koju ovim izmenama koje predlažem činim oborivom je da je dete krivično neodgovorno sa nekim uzrastom. Međutim, ovo je jedan predlog da postoji izuzetak u slučajevima kada je dete recimo u svojim postupcima sračunato, priprema nešto, pokazuje sva obeležja odraslog lica. Dakle priprema, razrada, planovi kako zaustaviti policiju, na primer molotovljevim koktelom ili kako pozvati na vreme policiju kad se primeti da policija ne bi izvršila svoja ovlašćenja da napadača usmrti. Dakle, sve su to obeležja jednog razvijenog mozga, jednog mozga koji nije dečiji nego je zreliji u odnosu na svoj kalendarski uzrast“, objasnio je Simić za televiziju Prva.

Napomenuo je da je u tome suština, da se otvore ta vrata i mogućnost koja već postoji u Americi, a to je da se takav jedan počinilac, uz procenu stručnjaka, smatra dovoljno zrelim i da mu se sudi kao odraslom, odnosno da trpi posledice kakve trpe odrasli koji urade tako nešto.

„Zašto je ovo važno? Niko ovde ne želi da se ikada tako nešto primeni na nekom detetu ali sva ta deca treba da znaju da tako nešto postoji. Ne treba da ide poruka – do četrnaeste, dvanaeste ili jedanaeste nisi odgovoran. Ne, nego, pošto zbog međunarodnih konvencija koje je Srbija potpisala i ratifikovala mora da postoji donji limit i on može da se stavi na šest godina, a od šest godina pa do punoletstva da svako od tih koji nešto planira i padne mu na pamet zna da će imati konsekvence i u tom kontekstu treba ukazivati stalno i na činjenicu da psihijatrijska ustanova može da bude mnogo gore mesto nego zatvor i u psihijatrisjkoj ustanovi može da se bude mnogo duže nego u zatvoru. Kao društvo treba da pošaljemo poruku da se zločin ne isplati“, poručio je Simić.

Psiholog i psihijatar Nevena Čalovska Hercog složila se sa advokatom da je razvoj veoma individualan.

„Mi jesmo u situaciji da naša deca fizički ranije stasavaju, da pod uticajem modela pop kulture i medija i deca od 12, 13 godina se oblače i izgledaju kao da imaju mnogo više godina. Međutim, emocionalni i socijalni razvoj ne može da bude ubrzan i stoga mislim da je zaista ovaj koncept individualizovanog pristupa svakoj osobi i deci naravno apsolutno nešto što ima smisla. Mi sad možemo da spuštamo granicu i na godinu i dve, ali veoma je važno da individualno razumemo šta se dogodilo“, objasnila je Čalovska Hercog.

Istakla je da svi imamo potrebu i za pravdom i da je zato važno da sa jedne strane radimo na prevenciji, ali isto tako i da sankcionišemo i da znamo da će određena ponašanja i postupci biti apsolutno neprihvaćeni i sankcionisani. „Međutim, nisam sigurna da dete od 12, 13 godina može da razume implikacije svojih postupaka. Nisam sigurna da može da se napravi tako jasna distinkcija između sad preplavljenosti virtuelnim sadržajima, koje je čini mi se, ne znamo dovoljno, to će naknadno stručnjaci reći, da je ovaj dečak prebacio svoja iskustva, ponašanja i razmišljanja iz virtuelnog sveta na realni. Mislim da je to jedan od faktora, ali bi bilo veoma netačno i opasno da se fokusiramo samo na jedan faktor. Ovo je splet različitih, rizičnih faktora i okolnosti. Dostupnost oružja, obučenost rukovanja oružjem, odrastanje u kontekstu gde je nasilje nesankcionisano na različitim nivoima“, rekla je Čalovska Hercog.

Izvor: mondo.rs