Zima dolazi za 20 dana, a hoće li biti snega tokom praznika: Meteorolog Đurić izneo prognozu za decembar

Meteorolog Đorđe Đurić u najnovijoj prognozi najavljuje da će se vremenska situacija iz novembra preslikati na prvih 10 do 15 dana decembra.

„Zakoračili smo danas u decembar, a do kalenedarskog početka zime ostalo je 20 dana. Kraj novembra doneo nam je tipično kasno jesenje vreme, na planinama i zimsko, a ovakva vremenska situacija zadržaće se i u narednom periodu. Prema trenutnim prognozama, prvih 10 dana decembra, ako ne i prva polovina decembra protekli bi u znaku nešto toplijeg vremena i bez zimskog scenarija, a niži predeli bili bi potpuno bez snega i snežnog pokrivača, jer bi nad našim područjem preovladavalo već napomeniti zapadno strujanje sa Atlantika, pa ne bi dolazilo do ozbilnijih zahlađenja“, najavljuje Đurić.

Što se tiče planina, u narednom periodu snežnog pokrivača visine 5 do 20 cm biće uglavnom u predelima iznad 1000 metara nadmorske visine, a početak ski sezone osigurao bi snežni pokrivač samo na planinama iznad 1400-1500 metara nadmorske visine i to uz pomoć veštačkog osnežavanja.

Danas u Srbiji oblačno, na jugu i jugoistoku pada kiša, a na planinama sneg, dok u košavskom području duva jak istočni i jugoistočni vetar.

„U nastavku dana padavinska zona sa jugoistoka širiće se i prema ostalim predelima Srbije, pa se posle podne u većem delu Srbije očekuje oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, naročito na istoku Srbije, a uslova za susnežicu i vlažan sneg očekuje se i u nižim predelima na istoku Srbije“, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 3 do 7 stepeni, u Beogradu oko 5 stepeni Celzijusa. I dalje će duvati umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima i preko 80 kilometara na čas.

U petak se očekuje slabljenje ciklona i smanjiće se i gradijent vazdušnog pritiska nad Srbijom, pa će i košava biti u slabljenju. Biće oblačno, a kiša se očekuje samo na severu i istoku Srbije. Snega će biti u brdsko-planiskim predelima na istoku. Posle jutarnjih 0 do 4 stepena, maksimalna temperatura biće od 4 stepeni na severu istoku do 10 stepeni na jugu Srbije.

U subotu će biti stabilnije i suvo vreme. Maksimalna temperature od 5 do 10, u Beogradu do 8 stepeni. U nedelju stiže novo naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom i to najpre na zapadu i jugozapadu Srbije.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 kilometara na čas. Biće malo toplije, ali zbog košave subjektivni osećaj biće da je dosta hladnije. Maksimalna temperatura od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 12 stepeni.

Početkom naredne nedelje očekuje se slično vreme, dok se sredinom sedmice očekuje uglavnom suvo, uz više sunčanih perioda, prognozira meteorolog Đorđe Đurić.

Izvor: blic.rs