Zatvara se gigant u mesnoj industriji u Srbiji: Austrijanci ga kupili za 800.000 evra – Sada obavestili radnike o obustavi rada

Nekadašnji gigant u mesnoj industriji “Mitros” iz Sremske Mitrovice, sada u vlasništvu austrijskog holdinga Gierlinger, gasi svoju proizvodnju. Fabriku “Mitros” koja je bila u stečaju, 2015. godine preuzela je austrijska kompanija za 800.000 evra i dobila subvenciju države od 5,8 miliona evra.

Menadžment Mitrosa obavestio je radnike da gasi proizvodnju. Fabrika Mitros u Sremskoj Mitrovici koja zapošljava više od 400 ljudi, potvrdilaje informaciju o zatvaranju u saopštenju dostavljenom „Blic Biznisu“, a ono čega se mnogi sećaju, popularnih salama i kobasica neće više biti na trpezama.

Fabrika mesa “Mitros” osnovana je 50-tih godina prošlog veka i dugo je bila lider u klaničnoj industriji SFRJ. Ovaj gigant iz Sremske Mitrovice u najboljim danima zapošljavao je oko 1.250 radnika.

Nakon ratova 90-tih i tranzicionog perioda, industrija prerade mesa počela je da propada, a fabrika je privatizovana 2005. godine. Tada je vlasništvo preuzela kompanija Svislajon Takovo, ali i to je bilo kratkog daha.

Mitros je četiri godine kasnije, 2009. otišao u stečaj, a u tom trenutku imao je 150 zaposlenih.

Fabrika je tavorila u stečaju punih šest godina, bile su organizovane i tri neuspele prodaje, a na četvrtoj se pojavila austrijska kompanija Gierlinger.

Odbor poverilaca Mitrosa je u januaru 2015. godine prihvatio ponudu od 800.000 evra koju je dao Girlinger, a mediji su tada pisali da je Mitros “otišao upola cene”.

Revoluciju u industrijskoj proizvodnji hrane donela su dva brata, Johan i Tomas Gierlinger, po kojima kompanija i nosi naziv. Njihovi proizvodi su zastupljeni u skoro celoj Evropi, a predstavništva osim u Srbiji imaju u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji.

Kompanija za sada nije iznela detalje ove odluke, a inicijalni razlog obustave rada je problem u njihovom poslovanju.

Izvor: nova.rs