Zabranjuje se prodaja elektronskih cigareta maloletnicima u Srbiji: Zabrana se odnosi i na ove proizvode

Novim izmenama Zakona o zaštiti potrošača na kojima trenutno radi Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, maloletnici u Srbiji više neće smeti da kupuju elektronske cigarete.

Kako stoji na sajtu Ministarstva izmene će biti baš u delu koji se odnosi na zabranu prodaje ovih proizvoda mlađima od 18 godina, a zabrana će se odnositi i na druge proizvode sa ili bez nikotina.

Srbija je ušla u veliku borbu protiv duvanskog dima. Ovo je samo dopuna niza odluka i planova na definitivnom proterivanju duvanskog dima iz javnog prostora.

O elektronskim cigaretama govori se kao o nešto zdravijoj opciji za pušače, ali ovim izmenama zakona maloletnici bi trebalo da budu zaštićeni čak i od ovakve vste konzumiranja cigareta.

Najava ministarke zdravlja Danica Grujičić da će pušenje biti zabranjeno novim predlogom zakona uznemirilo je mnoge sugrađane ali i ugostitelje. Dodatnu ljutnju kod pušača izazvala je činjenica da će ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, duvanski dim biti zabranjen i na autobuskim stajalištima, dečijim igralištima i sportskim manifestacijama.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je ranije napomenula da se zabrana pušenja odnosi i na elektronske cigarete.

Ugostitelji su se prvi pobunili protiv ovog predloga navodeći da su ključni razlozi za to veliki gubitak prihoda zbog ovakve odluke kao i činjenica da pušači čine oko 70 odsto posetilaca noćnih klubova.

Izvor: telegraf.rs