Vule napravio detaljnu računicu prihoda i rashoda srpske porodice u Nemačkoj: Samo na hranu ode 1.000 evra (VIDEO)

Koliko jedna prosečna srpska porodica, koja godinama živi u Nemačkoj, zarađuje i troši da bi preživela? Kako se tamo snalaze naši ljudi, kada je u pitanju jedna četvoročlana porodica, u kojoj oba roditelja rade?

Na ova pitanja odgovorio je jutjuber Vule, na svom kanalu „Vuletova svaštara”. On je u svom snimku pod nazivom, „Plate i mesečni izdaci četvoročlane porodice u Nemačkoj” napravio detaljan spisak prihoda i rashoda prosečnog domaćinstva.

„Ako muž i žena rade, zarađuju mesečno 4.500 evra. Uzeo sam neki prosek, naravno da ima bračnih parova koji zarađuju više. Ako su na većoj poziciji, u nekoj jakoj firmi, kao što je Boš i slično, i onda rade noćne smene… onda imaju i 5 i po hiljada. Ali, ima i onih koji zarađuju manje, tako da je ovo dobar prosek“, kaže Vule, i napominje da se ta zarada odnosi za manje kvalifikovane ljude, koji imaju zanat i rade u industriji i kojih je najviše.

Dečiji dodatak za dvoje dece iznosi 440 evra, tako da je prihod prosečnog domaćinstva ukupno 4.940 evra.

Kada je reč o troškovima, za četvorosoban stan kirija je 1.200 evra, komunalije su najmanje 250 evra mesečno. Struja se plaća posebno, 150 evra mesečno.

„Hiljadu evra nam treba mesečno za hranu, verujte da ne može ispod toga. U današnje vreme pogotovo, kada su cene skočile za 50 odsto“, priznaje Vule.

Za televiziju, Internet i telefon mesečno se plaća 50 evra, dok je pretplata za mobilni telefon 100 evra. Isto toliko je treba izdvojiti za osiguranje auta, koji se u Nemačkoj plaća mesečno 50 evra. Dakle, Vule računa da svaka porodica u Nemačkoj ima dva automobila.

Vule je uračunao i proslave dečijih rođendana, obaveznu slavu i slične proslave, džeparac za decu, servis automobila, plus benzin za automobile – to sve ukupno mesečno bude 350 evra.

Za godišnji odmor treba odvojiti čitavih 6.000 evra godišnje, a mesečno 500 evra.

„Mora da se štedi svakog meseca da bi se to potrošilo za godišnji odmor“, priznaje Vule. Za razna osiguranja, u koje je uključeno i životno, treba odvojiti 235 evra.

Dve plate su knap za solidan život, a ako porodica želi da uštedi, mora se tražiti dopunsko zaposlenje. Nije lako, ali sve to ima i svojih prednosti, zaključuje Vule iz Nemačke.

Izvor: mondo.rs