Sutra slavimo svetog apostola Mateja: Izmirite dugove i ispoštujte još jedan običaj zarad napretka

U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crnim slovom. Ipak, vernici sa posebnom pažnjom praznuju Svetog apostola Mateja.

Kako kaže predanje, ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricma i povrćem. Postoji staro verovanje da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i poreze – sve što ste ikome dužni treba da bude vraćeno.

To je inače i poželjno s obzirom da se upravo dan pre počinje sa Božićnim postom. Dobar duhovni start započnite izmirenjem dugova. Za ovaj praznik vezuju se razni običaji, ali najvažniji su molitva i čitanje jevanđelja po Matiji.

Sveti apostol Matej je zaštitnik carinika, poreznika, bankara i računovođa, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Matijevdan kao krsnu slavu. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Sveti Matija je bio poreznik, a život mu se potpuno okrenuo kada je počeo da sledi Isusa Hrista i postao jedan od 12 apostola. Napisao je jevanđelje u Svetom Pismu, pa se naziva i jevanđelist. Propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne.

Izvor: magazin.novosti.rs