Vučić izdao hitno naređenje: Odmah da se angažuje Vojska Srbije u Tutinu i Pazaru u borbi protiv poplava

Obilne padavine koje su pogodile region ali i Srbiju izazvale su izlivanje reka i poplave u Prijepolju i Novom Pazaru, a Republički hidrometeorološki zavod najavio je nove pljuskove.

Na teritoriji Novog Pazara pala je velika količina kiše, zbog čega su reke nabujale.

Obilne padavine, koje su tokom noći i jutra zahvatile područje Prijepolja došlo je do naglog porasta vodostaja reke Lim, koja preti da se izlije iz svog korita.

Nabujala reka odnela je deo metalne ograde sportskih terena u Šarampovu na ulasku u Prijepolje. Predsednik opštine Vladimir Babić kaže da je Lim još uvek u koritu te da nije izlio, međutim njegov vodostaj veoma brzo raste i sata u sat.

Zbog obilnih padavina je upaljen narandžasti i žuti meteo alarm u Srbiji. Narandžasto upozorenje na snazi je u Pomoravlju, Šumadiji, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji, dok je u ostalim delovima naše države na snazi žuto upozorenje.

Narandžasti meteo alarm znači da vreme može biti opasno.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, stoji na sajtu RHMZ.

Povodom toga je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, izdao naređenje da se angažuju pripadnici Vojske kako bi pomogli građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Po naredbi predsednika, pripadnicima Vojske pridružiće se i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Vučić je u stalnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima lokalne samouprave, stoji u saopštenju na zvaničnom sajtu predsednika Srbije.

On je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i sva njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posledica ove vremenske nepogode koja je pogodila taj deo Srbije.

Izvor: kurir.rs