Vlasnici ovih automobila neće proći tehnički pregled: Od 5. jula na snagu stupa novi propis – Mnogi vozači biće u problemu

Član Odbora grupacije tehničkih pregleda pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Andrija Vujičić govorio je o predstojećim izmenama koje bi trebalo da stupe na snagu 5. jula, kao i o problemima koje bi tada nastali za mnoge vlasnike određenih automobila. Vujičić je izjavio da grupacija trenutno radi na tome da se izmene propisi, koji bi trebalo da stupe na snagu 5. jula, a u praksi su, teško primenjivi.

Istakao je da je reč o pravilniku o tehničkom pregledu i pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila, a problemi se odnose na ovalnost kočnica, priključke za pneumatske kočne sisteme i sisteme za izduvne gasove.

„Ovalnost kočnica je veoma strogo postavljena, na oko 20 odsto prihvatljive ovalnosti, što nije predviđeno čak ni evropskom direktivom, koja uređuje delatnost tehničkog pregleda. Drugi problem su priključci za teretna vozila, odnosno vozila koja imaju pneumatski kočni sistem, koji veliki broj vozila ne poseduje, što bi podrazumevalo da bi morali da ih isključimo iz saobraćaja, što svakako nije u interesu privrede“, objasnio je Vujičić.

Treći problem su uređaji koji regulišu izduvne gasove, odnosno katalizatori, koji mnoga vozila nemaju, a trebalo bi da imaju.

To bi praktično značilo da bi ta vozila, kada posle 5. jula dođu na tehnički pregled, morala da budu isključena iz saobraćaja, što bi, kako je naglasio, bio veliki izazov za vlasnike vozila.

Zbog toga je, kako ističe Vujičić, neophodno dati još vremena da se propis uskladi ili se vlasnici ovakvih vozila prilagode propisu ukoliko se odluči da se on održi u obliku u kom je sada.

„Mi smo kao Odbor grupacije tehničkih pregleda u PKS na vreme ukazali na neprimenjivost ovih propisa i očekujemo da će zakonodavac blagovremeno da ih izmeni“, poručio je Vujičić.

Prema istraživanju koje je radio ovaj odbor, skoro 44 odsto teretnih vozila ne bi zadovoljilo uslov ovalnosti, a što se tiče putničkih vozila odnosno vozila vrste N1 i eventualno N1 lakim teretnim vozilima, procena je da oko četvrtina ne bi zadovoljila visoko postavljeni kriterijum.

Izvor: novosti.rs