Vlada Srbije upravo usvojila Uredbu: Ovi građani će imati pravo na manje račune za struju

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o energetski ugroženom kupcu. Uredbom je definisala kategorije građana koji ostvaruju prava na umanjenje mesečne obaveze plaćanja električne energije. Za te namene obezbeđena su sredstva u iznosu od 1,5 milijardi dinara.

„Uredbom su prvenstveno obuhvaćeni korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima“, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Određene su i obaveze lokalnih samouprava da podatke o svim energetski ugroženim kupcima koji mogu ostvariti pravo na umanjenje računa dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca. Podaci će biti objavljivani na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.

Vlada Srbije takođe je usvojila je i Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom.

„Strateški dokument, kojim su definisane mere i aktivnosti, predstavlja trasiranje narednih koraka u oblasti zaštite životne sredine, a pre svega kvaliteta vazduha, što predstavlja jedan od prioriteta Vlade Srbije“, stoji u saopštenju za javnost.

Ciljevi programa biće ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Izvor: kurir.rs