Više od 600.000 penzionera prijavljeno za popuste i bodove: Ovo je spisak radnji gde će moći da kupuju po nižim cenama

Od 15. marta, kada je počelo prijavljivanje, pa do danas Fondu PIO se za penzionersku karticu prijavilo više od 634.000 korisnika, tj. oko 40 odsto ukupnog broja onih koji imaju pravo.

Paralelno se u Fondu radi na formiranju organizovane mreže davalaca pogodnosti, društveno odgovornih kompanija, javnih institucija i privrednih subjekata koji su prihvatili preporuku Vlade Srbije i ponudili dodatne pogodnosti za srpske penzionere, koje će početi da važe od 1.oktobra.

Do sada je potpisano 134 sporazuma, među kojima su kompanije DIS, Tehnomanija, Cepter i brojne privatne firme različitih delatnosti, kao što su sportski centri, institucije kulture, trgovine, turističke agencije i sl. U narednom periodu očekuje se potpisivanje više od 100 pripremljenih sporazuma (NIS, Apotekarska ustanova „Beograd“, brojne apoteke, medicinske ustanove, banke), dok su sa još nekoliko stotina prijavljenih firmi pregovori u toku.

Penzioneri su najzainteresovaniji za popuste na lekove i hranu, kao i za prehrambene proizvode i kućnu hemiju, ali i tehničku robu, usluge institucija kulture i sportske aktivnosti.

Da podsetimo, pravo na izdavanje i korišćenje personalizovane penzionerske kartice nove generacije koju izdaje Fond PIO ostvaruju svi penzioneri, korisnici novčanih naknada, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju, kao i invalidna deca – korisnici privremene naknade preko Fonda PIO.

Penzionerska kartica je na ime korisnika prava i služi za dokazivanje statusa u svakoj situaciji kada je potrebno, a pored toga, omogućava korisniku i ostvarivanje određenih pogodnosti – popusta, poklona i ostalih benefita.

Fond će prilikom kupovine na ovaj način korisniku kartice dodeljivati bodove, koje može iskoristiti za ostvarivanje dodatnih povoljnosti u javnim ustanovama.

Svi prijavljeni penzioneri dobiće poziv da dođu u Fond kada njihova kartica bude urađena, jer je moraju preuzeti lično. Кorisnicima je obezbeđeno brzo i maksimalno pojednostavljeno prijavljivanje, ali je neophodno da se kartica preuzme lično kako bi korisnik potpisao saglasnost za obradu podataka koju će raditi isključivo Fond, zbog dodeljivanja bodova po ostvarenoj potrošnji za dodatne benefite.

Nema vremenskog roka za prijavljivanje za penzionersku karticu i korisnici penzija to mogu učiniti u svakom trenutku. Kartica se izdaje na osnovu podnetog zahteva koji se može uputiti elektronski na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda. Zahtev se podnosi lično ili preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Izdavanje Penzionerske kartice je besplatno i ne plaća se njeno održavanje.

Izvor: kurir.rs