Veliša posejao đumbir, a onda mu se njiva zažutela od cvetova: Zaprepastio se kada je video šta je niklo – Zlatiborci ne pamte ništa slično

Domaćina Velišu Petrovića iz zlatiborskog sela Draglica pre nekoliko dana na imanju iznenadila je čičoka, u narodu poznata kao divlji krompir. Činjenica da je rodila na našem podneblju dodatno je iznenadila i stare Zlatiborce, jer i oni ne pamte ovakvu pojavu.

Veliša nije znao kako je čičoka rodila u njegovoj njivi dok se nije prisetio da mu je komšija iz drugog zaseoka proletos doneo seme đumbira koje je posejao upravo na tom mestu.

Posle setve povrća u njivi ispod kuće, nakon tridesetak dana, Veliša je primetio da je na mestu đumbira nikla neka čudna biljka. Uz pomoć komšija i prijatelja pokušavao je da sazna šta mu raste u bašti, ali niko nije znao da mu kaže tačan odgovor. Mnoge je podsećala na suncokret zbog žutog cveta.

Ponovo se domaćin pomirio sa činjenicom da ne zna kako izgleda đumbir i poverovao da zapravo on raste u njegovoj njivi. Pre nekoliko dana, pre snega, rešio je da iz zemlje izvadi i poslednje plodove za ovu godinu, kao i nepoznatu biljku, kako bi se uverio i saznao šta je. Umesto đumbira rodila je čičoka, divlji krompir koji se ne viđa tako često u ovom kraju.

Plod ga je jako iznenadio i sada ne zna šta da radi sa njom.

„Komšija Neđo na proleće mi je dao seme i rekao da je đumbir, nadajući se da ću sada na jesen iz zemlje izvaditi poznatu biljku, hvalio sam se kako đumbir može da uspe ispod Murtenice. Međutim, zemlja je rekla drugačije, umesto đumbira izrasla je čičoka. Čitao sam na internetu o toj biljci i sada tražim ko želi da mu je poklonim jer ja ne znam šta ću sa njom“, rekao je domaćin na čijem je imanju rodila jestiva biljka poreklom iz Severne Amerike.

Čičoka je u narodu poznata kao divlji krompir. Ima velike žute cvetove i može se koristiti u ishrani u sirovom ili kuvanom stanju. Ova biljka u 17. veku bila je poznatija od krompira. Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Evropi i na Novom Zelandu.

„Ove godine sam ostao bez đumbira, a na proleće ću dobro razmisliti šta sadim. Brine činjenica da se čičoka teško iskorenjuje“, zabrinut je Petrović.

Retko u kom domaćinstvu zlatiborskog kraja da je nekada rodila ova neobična biljka, a ni najstariji meštani Draglice ne pamte je na svom imanju. Čičoka je ipak zdrava namirnica, puna gvožđa i odlična za dijabetes, a njen podzemni koren jede se gotovo isto kao krompir.

Izvor: kurir.rs