Uvodi se promena u Domovima zdravlja: Recepte će moći da pišu i oni – Nema više bespotrebnog šetanja

Uskoro pacijenti koje je izabrani lekar uputio kod specijaliste neće morati da se vraćaju kod svog doktora u Dom zdravlja da bi im on izdao recept za lek koji je preporučio specijalista, jer će to uskoro moći da uradi sam specijalista.

Vlada Srbije je 2022. godine usvojila „Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije za period od 2022. do 2026. godine“ što će olakšati svim pacijentima i lekarima u Srbiji. Cilj je da se završetkom ovog programa digitalizacije zdravstva ostvare četiti cilja adekvatne zdravstvene zaštite pacijentima: kvalitet, efikasnost, dostupnost i bezbednost. Kako „Blic“ saznaje javna rasparava o Izmenama zakona o zdravstvu počela je 30. avgusta, i trajala je do 18. septembra u Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

„Sada se očekuje sastanak radna grupa koja je radila na Izmeni zakona o zdravstvenim knjižicama i i kartonu, na kojoj će se razmatrati svi predlozi koji su izneti. Biće naravno uključene sve nadležne institucije i udruženja pacijenata“, kaže za „Blic“ Đurica Stanković iz Savez udruženja pacijenata Srbije SUPS.

Ministarstvo zdravlja još 2021. godine je tender za proširivanje funkcionalnosti modula za prepisivanje lekova. To bi podrazumevalo da će ubuduće elektronske recepte za lekove na listama A, A1, D, kao i za MTP pomagala, moći da pišu i lekari specijalisti, a potom će ih, takođe elektronski, odobravati lekari opšte prakse.

Unapređenjem tog sistema smanjio bi se broj pacijenata u čekaonicama domova zdravlja kod lekara opšte prakse samo da bi im se odobrio prepisani lek ili pomagalo.

„Još uvek se raspravlja o tome da li će lekar specijalista moći sam da izdaje recepte bez odobrenja lekara opšte prakse, ili će njega ipak odobriti lekar opšte prakse u naznačenom roku, ali bez odlaska pacijenta u dom zdravlja“, kaže za „Blic“ Stanković.

To bi praktično značilo da će pacijent od lekara specijaliste dobiti elektronski recept koji će moći da podigne u apoteci bez odlaska u kod lekara opšte prakse na odobrenje.

„Pacijentima bi najbolje bilo da je to već sada moguće, i da od lekara specijaliste dobiju sve što im treba. Da li će se to usvojiti ili ne još uvek je pitanje, mi smo tek počeli malim koracima, ima tu još puno da se radi. Neophodno je da sve to bude integrisano u Integrisani Zdravstveni Informacioni Sistem, odnosno IZIS“, ističe on za „Blic“.

Izvor: blic.rs