Uslovi za dobijanje subvencije su jednostavni: Država daje 2.100 evra za kupovinu polovnjaka

Vi svoj dizel automobil predate na reciklažu, samo je važno da je EURO 1, EURO 2 ili EURO 3 standard. U zamenu dobijete subvenciju od 2.100 evra za kupovinu novog ili polovnog EURO 6 automobila, bez obzira na vrednost i starost.

Ova „akcija“ trebalo bi da krene od 2024. godine, tako da se za sada ne zna tačan datum kada će početi prijave ili isplate subvencija. Uglavnom, subvencije će biti date za zamenu 140.000 dizel vozila, ali to uključuje i subvencije za laka teretna vozila i autobuse, za koje se dobija 2.500 i 2.900 evra.

Recimo da EURO 6 važi od 2015. godine, ali isto kao što je slučaj sa prethodnim EURO standardima, neki proizvođači su i pre zvaničnog uvođenja određenog standarda proizvodili automobile sa tim standardom.

EURO 6 auto može da se kupi za oko 5.000-6.000 evra. Naravno, ukoliko želite malo veći, snažniji i auto sa boljom opremom, cena može značajno da skoči.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da, po pitanju toga na osnovu čega će se određivati koje vozilo ispunjava uslove, odgovaraju da će subvencije važiti za sva Euro 6 vozila, bez obzira na datum proizvodnje ili prve registracije.

Ceo proces bi trebalo da bude vezan sa bazom ispitanih vozila prilikom uvoza, tako da će informacije dobijene od prethodno ispitanih vozila biti deo baze informacija.

U svakom slučaju, od prodavca možete da zatražite „UVERENJE O ISPITIVANJU VOZILA – kontrolisanje vozila koje se uvozi kao upotrebljavano“, pošto u tom Uverenju piše koji EURO standard automobil ispunjava. Naravno, ukoliko je auto kupljen kao nov u Srbiji, EURO standard može da se dokaže i na drugi način.

Da li se ova subvencija svima isplati?

Naravno da se ne isplati svakome – to zavisi od vrednosti automobila koji trenutno imaju, koji auto planiraju da kupe i koliko novca mogu da dodaju na subvenciju. Pošto je subvencija 2.100 evra, svako mora da napravi sopstvenu računicu.

Kada kompletna procedura bude objavljena, znaćemo konkretno šta i kako će zainteresovani morati da podnesu od dokumentacije.

Izvor: kurir.rs