U Srbiji danas proleće, sutra sneg: Meteorolog Đurić za večeras najavio veliki obrt – Temperature padaju i do 15 stepeni

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je najnoviju prognozu za vikend. Kako navodi, prave prolećne temperature obeležiće današnji dan u Srbiji. Nakon veoma tople noći i jutra sa temperaturama koje se ponegde nisu spuštale ni ispod 15 stepeni, ovog podneva u centralnim, zapadnim i jugoistočnim predelima Srbije temperatura je dostigla 18 stepeni a očekuje se i do 20 stepeni.

„U Beogradu je 16 a očekuje se do 17 stepeni, a veoma toplo je i na planinama, pa Zlatibor meri 14, Sjenica 12 a Kopaonik 5 stepeni. Nešto hladnije sa kišom i pljuskovima je na severu Vojvodine, uz temperature oko 8 stepeni, dok rosulja pada u Negotinskoj Krajini, temperatura je oko 8 stepeni“, kaže Đorđe Đurić.

U nastavku dana Srbija će biti pod uticajem snažnog ciklona, koji će se svojom centrom tokom vikenda premeštati preko našeg područja i Panonske nizije ka severoistoku. Biće oblačno i vrlo toplo sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak južni vetar i temperature od 10 stepeni na severu Vojvodine do 20 stepeni u zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima, u Beogradu do 17 a u Negotinskoj Krajini oko 8 stepeni.

Jako zahlađenje do kraja dana zahvatiće Sloveniju i Hrvatsku sa snegom, dok se ekstremno obilni pljukovi sa grmljavinom očekuju u oblasti Jadrana, naročito u Dalmaciji, Hercegovini i na jugu Crne Gore.

„U toku večeri doći će do jake promene vremena u Srbiji. Centar ciklona nalaziće se nad Vojvodinom i ispred centra duvaće veoma jak jugoistočni vetar, koji bi u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, na jugu Banata i u brdsko-planinskim predelima imao i olujne udare preko 70 kilometara na čas, dok će iza centra ciklona vetar biti u skretanju na veoma jak severozapadni i to prvo na području Bačke, Srema, Mačve i Podrinja. Kako se centar ciklona bude tokom noći izmeštao dalje na severoistok, tako će hladni front prodarati i do centralnih predela Srbije, uz jako zahlašenje i skretanje jugoistočnog vetra na jak severozapadni. Temperature će biti u padu u padu za 10 do 15 stepeni“ – dodaje meteorolog.

„Zahlađenje u nedelju ujutro uz jak severozapadni vetar zahvatiće veći deo Srbije, pa se uz jaku kišu i pljuskove očekuje temperatura od 3 do 7 stepeni dok će jug i jugoistok Srbije i dalje biti topli, uz jugoistočni vetar i temperature od 11 do 15 stepeni ali će zahlađenje tokom dana stići i do njih. Ujutro će kiša preći u sneg na zapadu Srbije i to prvo na planinama, a tokom dana kiša će preći u susnežicu i sneg i u mnogim drugim nižim predelima Srbije, izuzev na jugu i jugoistoku gde će snežna granica biti iznad 600 metara nadmorske visine, a u drugim predelima Srbije od samih nizija do 300-400 metara. Istovremeno prema kraju dana padavine će u Vojvodini, a potom i na severu Srbije će prestatati. U nedelju krajem dana i tokom večeri temperarura u Srbiji biće od 0 do 5, na planinama ispod nule“, prognozira Đurić.

U ponedeljak na severu će biti suvo. U ostalim predelima susnežica i sneg, na jugu i jugoistoku kiša. U brdsko-planinskim predelima biće 20ak cm snega, a manji snežni pokrivač se očekuje i u nižim predelima južne i centralne Srbije. Biće vrlo hladno, ujutro mraz, a tokom dana od 0 na severu do 5 stepeni na jugu Srbije.

U utorak i sredu suvo i veoma hladno, ujutro uz mraz. Maksimalna temperatuta u subotu od 0 do 4 stepeni, a u sredu će biti malo toplije.

„Novo pogoršanje vremena sa padavinama očekuje se od četvrtka. Prvo se očekuje otopljenje, uz temperature do 10 stepeni, uz jak jugoistočni vetar, a u subotu novo zahlađenje, uz jak severozapadni vetar“, prognozira meteorolog Đurić.

Prema trenutnim prognozama u danima oko Svetog Nikole očekuje se pravo zimsko vreme, uz temperature oko nule, ujutro i u uz mraz, a da li će biti snega ili padavina još uvek je rano precizirati, kaže meteorolog.

Izvor: telegraf.rs