Božićni post u znaku poskupljenja: Cene na pijaci nikad veće – Tegla ajvara 1.200 dinara, džem 600 a riba u rangu junećeg buta

Budući da je počeo Božićni post, prodavci za tezgama na Zelenom vencu imaju pune ruke posla, a otkrili su nam i šta se najviše kupuje ovih dana.

„Krompir se puno prodaje zbog posta, kao i crni luk i pasulj. Potražnja je i za suvom paprikom“, kaže za Espreso pijačni prodavac.

Najviša cena krompira na pijaci je 120 dinara, dok se cena pasulja kreće od 290 do 500 dinara. Crni luk košta 100, a suva paprika se može pazariti za 200, 250 i 300 dinara po vezi koja broji svega desetak paprika.

Za 10 dinara pojeftinio je slatki kupus koji se na beogradskim pijacama može naći po ceni od 50 dinara po kilogramu. Kako kažu prodavci, početkom decembra i dolaskom hladnijih dana „skočila“ je prodaja i zimnice u teglama.

„Tegla ajvara je od 800 do 1.200 dinara, džemovi i pekmezi su 600. Barena paprika i turšija u velikoj tegli prodaju se za 500 dinara. Poslednjih dana dosta ljudi kupuje zimnicu“, kaže prodavačica za pomenuti portal.

U sezoni posnih slava vrlo traženi su i očišćeni orasi koji koštaju od 700 do 1.000 dinara. Najskuplji su Sokobanjski orasi koji su čuveni po kvalitetu, dok su sa njima u cenovnom rangu i mleveni orasi.

U vreme Božićnog posta i riba je traženija, a od ovog meseca ljubitelji šarana će morati da izdvoje od 10 do 50 dinara više po kilogramu.

„U aprilu i maju je bila aktuelna nestašica ove vrste ribe, zato je i cena skočila. Uprkos ceni, prodaja ide dobro od kada je počeo post. Kao i svake godine, osim šarana, najviše se kupuje pastrmka i zaleđene ribe“, kažu iz ribarnice na Zelenom vencu.

U ribarnicama širom Srbije je velika razlika u cenama, pa tako sveži šaran u nekim gradovima košta 480, a negde dostiže 850 dinara. U centru Beograda u ribarnicama se uglavnom prodaje za oko 700 dinara. Šnicle od šarana su u rangu junećeg buta i kilogram košta oko 1.250.

Izvor: espreso.co.rs