U pečenjarama zadovoljno trljaju ruke: Pogledajte koliko sada košta praseće pečenje u Srbiji – Cena jagnjetine miruje

Cena prasetine pred praznike vrtoglavo raste, bilo da se radi o živoj vagi, svežem mesu ili pečenju. Kilogram žive vage dostigao je cenu od čak 550 dinara, a kako kažu stručnjaci, izvesno je da će cena uoči samog praznika biti veća, oko 600 dinara. To znači da se bez 120 evra ne može kupiti prase za uskršnju trpezu.

Što se tiče očišćene prasetine, ona se u marketima već prodaje po ceni od 900 dinara po kilogramu, a pečenjare pečenje prodaju i po 2.500 dinara za istu količinu. I ovde se očekuju poskupljenja.

Poredvisokih cena, dodatni problem je što prasića nema dovoljno za potrebe tržišta. Da se i živi i očišćeni prasići već uveliko prodaju potvrdili su i na pijacama i u mesarama, a i uzgajivači i prodavci upozoravaju da prasića ponestaje.

Uzgajivač svinja Goran Jašić iz Dublja kod Šapca kaže da je potražnja mnogo veća od ponude.

„Prodao sam 20 prasića maltene istog trena kada sam ih oglasio. Zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu. Više od 30 poziva je bilo i na kraju sam morao da isključim mobilni telefon“, kaže Jašić.

Za razliku od prasetine, cena jagnjetine ostala je ista. Tako je cena jagnjećeg i prasećeg mesa skoro izjednačena. Tako se kilogram žive vage jaganjaca prodaje po ceni od 300 do 380 dinara, a u trgovinama koštaju od 800 do 1.100 dinara. Za njima ne vlada potražnja kao za prasićima, ali uoči Vaskrsa može da skoči cena i za ovo meso.

Miladin Marković iz gornjomilanovačkog sela Pranjani, koji godinama gaji prasiće, kao glavni razlog visoke cene vidi poskupljenje stočne hrane.

„U petak je cena prasića bila 450 dinara, a kako se bliži Vaskrs, samo će da raste. Oni koji uzimaju na veliko, mogu ih kupiti za 400 dinara. Po ovim cenama prodajemo onima koji nam dođu na kućni prag. Potražnja je ogromna i prodajemo sve što imamo u oborima. Dosta njih je ispraznilo svoje torove, jer prošle godine nisu videli računicu za uzgoj. Zato mi koji smo ostali dosledni da gajimo prasiće sada imamo dosta kupaca“, kaže Marković.

I u pečenjarama zadovoljno trljaju ruke, jer će i ove godine biti dobre zarade.

„Pred svaki veliki praznik, pa i sada pred Vaskrs, mnogo je veća potrošnja pečenja, pa je samim tim i povećanja potražnja. Skok cene mesa se tek očekuje pred sam 16. april. Iz bogatog poslovnog iskustva prasetina i jagnjetina mogu sada pred Vaskrs da poskupe do 500 dinara po kilogramu pečenja“, kaže vlasnik pečenjare Mirko Vasiljević.

Izvor: informer.rs