Hašim Tači se kratko obratio sudskom Veću u Hagu: „Žute kuće nije bilo“ – Evo i kako se izjasnio po optužnici

Hašim Tači, bivši vođa tzv. OVK i nekadašnji premijer i predsednik organa u Prištini, nakon skoro tročasovnog izlaganja svog branioca Grega Kihoa, kratko se obratio sudskom Veću Specijalnog suda Kosova u Hagu.

„Nema pravde kad se progone nevini. Ja nisam kriv ni za jednu od optužbi za koje me terete i spreman sam da se suočim i izborim uspeh zarad svoje porodice i svoje zemlje“, započeo je Tači svoje izlaganje i dodao:

„Bio sam student u Švajcarskoj, politička izbeglica i vratio sam se i priključio OVK u borbi za slobodu. Članovi OVK su bili obični ljudi, koji su branili svoje domove. Cilj je bio da se stekne sloboda i demokratija na Kosovu. Rat je narodu na Kosovu nametnut i oni su morali da zaštite svoje porodice, decu, zemlju. Mi smo na pravoj strani istorije. Ljudi sada žive u državi u kojoj vlada pravo.

Nekadašnji premijer i predsednik organa u Prištini izjavio je da u sudu neće čuti Madlen Olbrajt, Ričarda Holbruka, Robina Kuka i Adema Demaćija, koji bi da su među živima svedočili u njegovu korist.

„Pre 13 godina Dik Marti je napisao izveštaj u kojem je naveo da smo trgovali ljudskim organima. Kada sam to čuo odmah sam tražio od međunarodne zajednice da se to ispita. Rekli su mi da je Specijalni sud osnovni način da se te tvrdnje istraže, pobiju i odbace. Trgovina organima i „žuta kuća“ su nametnuti Kosovu. Sad znamo da se to nije desilo i da mi nismo krivi. Sad je razvejan taj tamni oblak, koji se nadvijao nad Kosovom. Ne može niko iznova da napiše istoriju. To je cena slobode“, zaključio je Tači u svom kratkom obraćanju pred sudskim Većem Specijalnog suda Kosova u Hagu.

Izvor: alo.rs