Trospratnica u Osečini za 10.000 evra, kuća i voćnjak još jeftiniji: Popusti i do 70 odsto, ali kupci ih zaobilaze iz jednog razloga

U potrazi za povoljnim nekretninama, rasprodaje imovine organizovane od strane banaka privlače sve više pažnje. Nekretnine koje bnake „daju na doboš“ mogu biti i do 70 odsto jeftinije od njihove realne cene, pa se, primera radi, može naći trospratna kuća za nešto više od 10.000 evra.

Javne prodaje se sprovode u slučaju kada lice nije u stanju da otplati nekretninu na način na koji se obavezao ugovorom. Zbog toga banke preuzimaju tu funkciju na sebe. Osim kuća, na ovakav način se mogu kupiti i druge stvari: mašine, vozila, oprema, bela tehnika, nameštaj i drugo.

Koliko javne ponude mogu biti primamljive, pokazuje i primer jednog oglasa gde se kuća može kupiti za nešto više od 6.500 evra.

Radi se o porodičnoj stambenoj zgradi sa zemljištem u Dušanovu kod Leskovca od 55 metara kvadratnih. U sklopu inicijalne ponude su i tri pomoćne zgrade, kao i voćnjak 3. klase, a tačna cena je 6.568 evra. Banka je jasna: ukupna tržišne vrednosti 1.537.023 dinara, dok na javnom nadmetanju početna cena iznosi 50 odsto od procenjene vrednosti.

Sličan primer je oglas javne ponude za porodičnu stambenu zgradu u Bečeju, koja je u izvršnom postupku procenjena na 1.300.000 dinara. Početna cena na prvoj prodaji iznosi 70 odsto od utvrđene vrednosti, odnosno 910.000 dinara, što bi u evrima iznosilo 7.778 odsto.

Na internetu se može naći oglas da na ovakav način jedna banka prodaje trospratnu kuću i celokupno imanje za 9.884 evra! Reč je o nekretnini u Subotici, tačnije u Bačkim vinogradima. Celokupna ponuda podrazumeva glavnu porodičnu stambenu zgradu površine 120 metara kvadratnih, još jednu od 23 metra kvadratna i pomoćni objekat od 64 kvadrata. Garaža površine 35 kvadrata takođe je uključena u ponudu.

Porodična stambena zgrada od 67 metara kvadratnih u Osečini je „na dobošu“ procenjena na 10. 531 evro. Pored toga u ponudi je i zemljište uz zgradu i drugi objekat ukupne površine 204 kvadrata. Početna cena je određena u visini 70 odsto procenjene vrednosti što iznosi 1.232.095 dinara. Prilikom kupovine na javnoj licitaciji neophodno je jemstvo zainteresovanih kupaca u vrednosti od 15 odsto procenjene vrednosti.

Ovakvi primeri su brojni, te kupovina kuća, vikendica ili drugih nepokretnosti od banaka na javnim nadmetanjima postaje sve popularnija, naročito u kriznim vremenima. Međutim, još uvek postoji veliki broj kupaca koji ipak ne bi pazarili novi dom na ovakav način iz razloga što su vlasnici zbog dugova ostali bez svojih nekretnina.

Izvor: blic.rs