Svi koji se greju na drva prave iste greške: Trikovi koje morate znati kako bi uštedeli na grejanju

Osim centralnog grejanja koje je uglavnom zastupljeno u stanovima i centru grada, mnogi građani Srbije se greju i na drva. Smederevac ili kaljeva peć su samo neki od izvora toplote koji Srbi koji se greju na ovaj način koriste.

Ukoliko ne želite da bespotrebno trošite cepanice i želite dodatno da uštedite ovo su neki od korisnih saveta. Na prvom mestu, peć nemojte previše pretrpavati drvima. Mnogo je korisnije da umesto toga, ubacujete manje količine drva koje će postepeno da gore. Savršena veličina cepanica ne bi trebalo da bude obima većeg od 10-15 centimetara.

Takođe, pošto je cela peć sama po sebi izvor toplote, postarajte se da se u njenoj blizini ne nalazi previše nameštaja i stvari koje bi sprečile ravnomeran protok toplote.

Pre nego što ubacite drva u peć, ne zaboravite na to da treba da budu suva, jer ukoliko su vlažna ona teže i sporije gore, te mogu i da vam ugase postojeći žar. Ukoliko primera radi, stavljate dve cepanice istovremeno, jedna od njih bi trebalo da bude suva, jedna vlažna, jer će vlažna usporiti vreme sagorevanja. Takođe, cug na peći koji inače služi kao regulator protoka vazduha, ne ostavljate otvorenim tokom dužeg vremena, jer će „izvući“ toplotu napolje.

Izvor: espreso.co.rs