Svi koji putuju u Grčku u kolima moraju imati ovaj aparat: Košta oko 2.500 dinara, ali ako ga nemate kazna je paprena

Godinama unazad Grčka je jedna od omiljenih destinacija za letovanje naših građana, a sa početkom sezone već su se stvorile velike gužve na graničnim prelazima.

Ono što je važno da znaju svi turisti koji putuju automobilima do Grčke je da im je osim standardne opreme za prvu pomoć u kolima za vožnju po Srbiji, pre puta za Grčku neophodno je nabaviti i protivpožarni aparat.

Na sajtu grckainfo.com, Grčka propisuje protivpožarni aparat tip S2 kao deo obavezne opreme u vozilima svih kategorija. Broj 2 je oznaka da aparat u sebi sadrži dva kilograma praha za gašenje. Aparat ne sme biti korišćen, čak ni delimično.

Vozač koji u automobilu nema aparat za gašenje požara platiće kaznu od 80 evra. Propis važi i za grčke građane i za turiste. Međutim, mnogi koriste situaciju u kojoj im niko nikada ovo nije tražio, pa ni ne kupuju. Cena aparata je oko 2.500 dinara. PP aparat možete nabaviti na benzinskim pumpama i prodavnicama auto delova. Isto pravilo važi i za putovanje kolima preko Severne Makedonije i Bugarske.

Kako ljudi pričaju iz iskustva, pojedini su kroz Grčku vozili bez problema čak i sa manjim aparatima tipa S1, koji se mogu pazariti i za manje od 1.000 dinara. Budući da kazna i nije tako mala, bolje je obezbediti se na vreme i platiti manje.

Izvor: kurir.rs