Petar Božović: „Penzioneri više gledaju Zadrugu nego u svoju penziju“ – Smatra da je Srbiji potreban zakon o zabrani šunda

Proslavljeni glumac Petar Božović izjavio je da je trenutno stanje u kulturi Srbije sramotno pre svega zbog, kako kaže, kontinuiranog maćehinskog odnosa vlasti prema kulturnim stvaraocima i ustanovama.

Glumac je u intervjuu agenciji Beta kazao da je pored lošeg stanja u srpskoj kulturi još gore to „što smo stekli naviku da nam je situacija s kulturom sramotna“.

Dodao je „da smo se mi u Srbiji navikli na minorna izdvajanja za kulturu“ i da se „svakoj nesreći koja traje, na kraju smejemo“.

„Godinama nisam čuo da su u Skupštini Srbije, opozicija ili vlast pokrenuli pitanje stanja u kulturi. Stanje u kulturi Srbije je sramotno pre svega zbog kontinuiranog maćehinskog odnosa vlasti prema kulturnim stvaraocima i ustanovama“, rekao je.

Na pitanje kakve su posledice malih izdvajanja iz budžeta za kulturu, Božović je odgovorio da Srbiji nedostaju kapitalna ulaganja u kulturu i obrazovanje.

„Na stanje u kulturi odražava se i broj pismenih i nepismenih građana. Na žalost, najviše je polupismenih, koji su najgori jer s njima svako može da radi šta god hoće. Najpismeniji i najobrazovaniji masovno odlaze u inostranstvo. Nekada sam se svađao s onima koji su odlazili u inostranstvo i njihovim roditeljima, a danas, zbog lošeg stanja u državi, više nemam nijedan razlog da bilo koga pogledam u oči i da mu kažem nemoj ići“, obrazložio je Božović.

Nekultura je nadvladala kulturu, primećuje glumac, i ističe da je Srbiji neophodan zakon o zabrani šunda.

„Nekada smo na Radio Beogradu mogli da slušamo akademiju pevanja, ali kad je ukinut zakon o zabrani šunda i proradila ibarska magistrala, svakojake reči su došle na tapet. Ove tekstove pesama koje danas slušamo ranije nismo mogli ni da zamislimo. Kultura se u Srbiji uništava već decenijama, polako, ali sigurno“, kazao je Božović, koji je odigrao više od 200 filmskih i televizijaskih uloga.

Da se u Srbiji ne vodi dovoljno računa o promovisanju kulture, Božović je naveo primer Radio-televizije Srbije (RTS).

„Kao normalan i lojalan građanin gledam RTS. I šta vidim? Svaku noć vidim da je tek oko ponoći emisija, odnosno dnevnik o kulturi. Pa ko to može da gleda u tako kasne sate. Neki pametni ljudi su kazali da će kod nas biti dobro stanje u društvu tek kada u dnevniku prva vest bude o kulturi“, rekao je glumac.

Upitan da prokomentariše uticaj rijaliti programa na kulturu naroda, Božović je rekao da su „Zadruga“, „Farma“ i „Parovi“ postali „čuveni srpski univerziteti“ na kojima se vaspitava publika.

„Publici koju vaspitavaju rijaliti programi, lako se plasiraju sitkom televizijske serije. Te serije se sigurno ne prave zbog glumaca, već zbog pranja para. Iza ogromne proizvodnje raznih sitkom serija stoji saradnja s ljudima na vlasti. Ne bi moglo drugačije da prođe“, kazao je on.

Dodao je da je više puta pokušavao da gleda „Zadrugu“, ali da nije mogao da shvati „o čemu se tu radi“.

„I dan danas ne razumem zašto je ‘Zadruga’ toliko privlačana i zašto neke javne ličnosti, pre svega pevačice, tamo učestvuju. Verovatno se dobro plaća, ali samo sudelovanje u tome stavlja pod sumnju sve ono na čemu sam ja vaspitavan. Mislim da ‘Zadruga’ najviše utiče na penzionere s najmanjim penzijama, koji gledajući rijaliti programe projektuju neke svoje neostvarene živote“, ocenjuje Božović.

„Penzioneri više gledaju ‘Zadrugu’, nego u svoju penziju“, zaključio je proslavljeni srpski glumac.

Izvor: danas.rs