Svi imaju ovo dugme u kolima ali ga pogrešno koriste: Trik ima veze sa klimom i uštedom goriva

Dugme za recirkulaciju vazduha u kabini jedna je funkcija automobila koje vozači retko upotrebljavaju, a oni koji aktiviraju recirkulaciju pritiskom na dugme sa nacrtanim automobilom i strelicom koja se vraća unazad, uglavnom to rade pogrešno ili nisu sigurni kada da ga koriste.

Jednostavan odgovor je da ga koristite leti i da ga isključite zimi. Dugme za recirkulaciju uzima vazduh iz unutrašnjosti automobila i recirkuliše ga u kabini umesto da uvlači svež vazduh spolja. U danima kada je napolju vruće ako ne pritisnete recirkulaciju hladnijeg vazduha u kabini, onda vaš sistem klimatizacije izvlači vruć vazduh od spolja i pokušava da ga ohladi. Korišćenjem funkcije recirkulacije u vašem automobilu će biti hladnije i smanjiće se habanje sistema naizmenične struje, objašnjava jedan stručnjak.

Važno je napomenuti da ukoliko se vaš automobil pekao na suncu, bolje je spustiti prozore i isključiti recirkulaciju i tako se oslobodite vrelog vazduha u automobilu pre nego što uključite recirkulaciju. Svaki put kada ste zaglavljeni u saobraćaju (leto ili zimi), obavezno koristite recirkulaciju. Ukoliko uvlačite vazduh spolja, onda uvlačite sve zagađivače i ugljen monoksid iz celog saobraćaja. Studije pokazuju da recirkulacija vašeg AC može smanjiti zagađivače koji ulaze u vaše vozilo za 20 odsto kada se zaglavi u saobraćaju!

Malo poznato skriveno dugme koje poseduje skoro svaki automobil, može smanjiti potrošnju goriva. Svima je poznato da sistem za klimatizaciju koristi snagu motora u dizel i benzinskim automobilima i bateriju u električnim vozilima. Za motore sa unutrašnjim sagorevanjem to dovodi do mnogo veće potrošnje goriva. Sistem obično radi tako što uzima spoljašnji vazduh, a zatim ga zagreva ili hladi.

Korišćenje dugmeta će pomoći u smanjenju potrošnje goriva jer će motor automobila biti manje opterećen. Princip je isti za električne automobile jer će klima manje opterećivati bateriju.

Izvor: mondo.rs