Sveti Sveštenomučenik Kliment: Jednu stvar nikako ne uzimajte u ruke i dan provedite sa porodicom

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 8. decembra obeležavaju dan Sveštenomučenika Klimenta, episkopa ankirskog i svetitelja koji je postradao u doba cara Dioklecijana početkom četvrtog veka.

Iako u kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ovaj praznik je veoma poštovan. Sveštenomučenik Kliment bio je predodređen za velika dela još od najranijeg detinjstva.

Kliment se još kao mladić pročuo kao veliki dobročinitelj i sveti čovek. Iako je bio veoma mlad, pričalo se da poseduje “staračku mudrost” pa su i mnogi stariji ljudi dolazili i od njega tražili savete i pomoć.

Ovaj svetitelj je živeo povučeno, uzdržavajući se od bilo kakvog užitka i trudeći se da pobedi svoje telesne slabosti. Predanje kaže da se hranio samo hlebom i zeljem, i da celog života nije pojeo nijednu životinju.

Legenda beleži i jednu zanimljivu priču iz života ovog svetitelja. Kada je Kliment doveden pred cara Dioklecijana u Rim, car je pred njega postavio na jednu stranu razna oruđa za muče.je, a na drugu darove, odlikovanja, odela, novac… Onda je rekao svetitelju da bira.

Veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete.

Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Кlimenta.

Izvor: magazin.novosti.rs