Sveti Jovan Zlatousti: Žene, držite se dalje od tri stvari – Jedno je poželjno uraditi da bi imali napretka

Danas srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

Sveti Jovan Zlatousti bio je carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha. Napisao je knjigu “O sveštenstvu”, a zbog svojih izuzetnih govorničkih sposobnosti prozvan je “Zlatousti”. Danas je vrlo cenjen u celom hrišćanskom svetu, a kažu da je za života bio omiljen među običnim svetom, kom se rado obraćao i tumačio Sveto pismo.

Sveti Jovan Zlatousti često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, branio siromašne i izrabljivane, a osuđivao bogate vlastodršce.
Mnoge srpske porodice ovog svetitelja slave kao krsnu slavu. Budući da se radi o jednom od najučenijih svetitelja, danas bi trebalo da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica, kako bi vam učenje išlo od ruke.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade, već da se umesto materijalnom i fizičkom, posvete duhovnom radu. Takođe postoji verovanje da onaj na Svetog Jovana Zlatoustog ko prekine nit, time ugrožava svoj život.

Izvor: blic.rs