„Sve ostaje pod velom tajne“: Toma Fila smatra da suđenje Kecmanovićima ne treba da bude zatvoreno za javnost

Prekjuče je počelo suđenje ocu i majci maloletnika koji je 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, počinio masakr u kome je ubio devetoro školskih drugova i člana obezbeđenja. Tužilac Nikola Uskoković zatražio je isključenje javnosti. Tome se usprotivio branilac dečaka ubice, Borivoje Borović, ali i odbrana oštećenih. Toma Fila, u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 smatra da nikako suđenje nije trebalo da bude zatvoreno za javnost.

„Mislim da nije trebalo proglasiti to za tajno suđenje. Tužilac je tražio da nema dovoljno dokaza protiv majke dečaka ubice, jer ona nije u pritvoru, naknadno je optužena. Lično mislim da nije trebalo proglasiti celo suđenje tajnim, jer mi tako nećemo saznati šta su njih dvoje izgovorili tokom iznošenja odbrane, a ukoliko sin bude želeo da svedoči ili maloletnici, onda može delimično da se isključi za javnost“, započinje Toma Fila i objašnjava šta pravno znači kada je suđenje zatvoreno za javnost:

„To znači da onaj ko progovori šta se dešavalo na suđenju čini krivično delo. Do kraja suđenja sve ostaje pod velom tajne. Vidim da i jedni i drugi nisu bili za to da suđenje bude tajno“, ističe Fila.

Iako su otisci majke dečaka ubice, pronađeni na jednoj od čaura, Toma Fila smatra da optužnica protiv majke nije kompletna i da nema dovoljno dokaza.

„Za nju nema dovoljno dokaza. Ona ne može da se vezuje za propuste u nošenju oružja. Mi ne znamo da li je ona znala da otac sina vodi sina u streljanu, ali nećemo ni saznati jer je suđenje tajno. Zbog toga mislim da je trebalo pustiti da iznesu odbranu i onda pojedinačno procenjivati“, poručio je Toma Fila u emisiji „Uranak“ na televiziji K1.

Izvor: mondo.rs