Svaki dan nova poskupljenja, ne stižu ni da promene cene: „Dva dana zaredom sam išla u radnju, nisam mogla da verujem kada sam videla cenu“

Jedna žena iz Beograda (50) otkrila je svoje neprijatno iskustvo kada je za samo dva dana u jednoj prodavnici jedna namirnica poskupela drastično.

Cena je postepeno počela da raste, sa 50 dinara na 60, pa više od 70 dinara, a sada već, ovaj proizvod košta 90 dinara pa i više.

– Zaista nisam mogla da verujem kada sam otišla u prodavnicu i to dva dana zaredom. Paradajz sos pijem svaki dan, ne koristim ga samo za pastu bolonjeze ili slično, zato ga redovno i kupujem. Jedan dan je koštalo oko 70 dinara, a već sutradan 92 dinara – kaže ova Beograđanka M. T. (50) i otkriva šta joj je rekla prodavačica:

– Komšinice, verujte nam, i mi smo frapirani, zaista ne stižemo da promenimo cene proizvoda, mnogo se brzo menjaju, maltene svakodnevno.

Postoji više varijanti sosa, i to sa dodacima, kao što je ljuta paprika, i to je još skuplje, koštaju skoro 100 dinara. Čak više od 100 dinara košta paradajz sos sa origanom i bosiljkom, dok su pakovanja od 750 ml ili jedne litre dosta isplativija.

Najčešće koštaju do 170 dinara, a na akcijama budu 140. Kako stvari stoje, pasta bolonjeze ubuduće će biti sve skuplja i skuplja, jer je paradajz sos, barem ovaj kupovini, koji je i njen glavni sastojak (uz meso) u kućnoj radinosti.

Cena je mnogo skočila i kečapu, pa je 500 grama ovog proizvoda sada čak 175 dinara. Ako pak tražite premijum varijante koštaće vas, u proseku, 385 dinara za nepunih 600 grama kečapa.

Paradajz, kao sveže povrće, je uvek skuplji zimi, ali se i cena gotovih proizvoda nije mnogo menjala prethodnih sezona, barem ne ovako brzo i drastično. Kao gorući problem, van sezone i vremena, jeste manjak radne snage.

Izvor: kurir.rs