Sutra su Miholjske zadušnice: Pet stvari treba poneti u crkvu, a na groblju ispoštujte važan običaj

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 7. oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice. Običaji koji se poštuju tokom ovog praznika jesu poseta grobnim mestima, ali i poseta crkvi, kao i paljenje sveća i molitve za upokojene.

Simbolika Zadušnica ogleda se u prisećanju na preminule, pa je bitno da im upalimo sveću, bilo na grobnom mestu, bilo u crkvi, ako nismo u mogućnosti da odemo na groblje.

Zadušnice se uvek vezuju za velike praznike i obeležavaju se pre njih. Tako, Miholjske zadušnice padaju uvek u prvu subotu pre Miholjdana.

Sve Zadušnice, osim Miholjskih, smatraju se za vaseljenske praznike i važe u čitavoj Pravoslavnoj crkvi. Ali, nije nužno da čekamo Zadušnice da bismo posetili grobna mesta, jer svake subote su male Zadušnice.

Kada krenemo u crkvu na Liturgiju, treba poneti kuvano žito, crno vino, sveću za žito, sveću za svakog preminulog ili jednu veliku sveću za sve, spisak imena vaših preminulih dragih osoba, kao i, po svojim mogućnostima, novčani prilog za crkvu.

Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove, jer On je rekao: „Ja sam svetlost svetu.“

Posle liturgije, u crkvi se služi parastos, a potom se ide do grobova pokojnika. Ukoliko želite, možete se dogovoriti sa sveštenikom da odsluži pomen i okadi grobno mesto. Ako su pokojnici sahranjeni daleko i niste u mogućnosti da odete na groblje, uvek možete otići u crkvu, gde se služi pomen, i tamo upaliti sveće za njihove duše.

Treba pročitati molitvu za upokojene a ona glasi:

Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih,

Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Posle Miholjskih, očekuju nas i Mitrovske (jesnje) zadušnice 4. novembra.

Izvor: espreso.co.rs