Sutra slavimo Mratidan: Svi koji imaju problem sa očima treba da urade jednu stvar – Za domaćine važi posebno pravilo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra obeležavaju praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Sin kralja Milutina i otac cara Dušana je po naređenju oca bio oslepljen. Sveti Nikola javio mu se u hramu na Ovčem polju i obećao da će mu vratiti vid. Pet godina proveo je Sveti Stefan u Carigradu u manastiru Svedržitelja /Pantokratora/. Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada.

Nakon pet godina Sveti Nikola je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države. Svoj vek proživeo je Sveti Stefan kao pravednik. Sa Svetim Savom i svetim knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Ako imate bilo kakav problem sa očima, danas bi trebalo da se pomolite ovom svecu, izgovarajući sledeću molitvu:

„Tebi, bogoslavni Velikomučeniče, izvrsnome zaštitniku, prinosi pobedne i blagodarne pesme Crkva, koju ti izbavljaš od zala. I ti, imajući slobodu pred Bogom, oslobađaj nas od svih opasnosti, da ti kličemo: Raduj se, kralju Stefane, mučenika ukrase!“

Takođe, u narodu postoji verovanje da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka. Zbog toga i važi običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

U narodu postoji izreka: „Sveti Mrata, sneg za vrata“, kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine. Prema narodnom verovanju, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

Izvor: kurir.rs