Sutra obeležavamo još jedan ženski praznik: Ako ovo budete uradili, ostvariće vam se želja za 40 dana

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju dan Svete velikomučenice Ekaterine, hrišćanke velike pameti i obrazovanja. Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska je ranohrišćanska svetiteljka s kraja 3. veka.

Prema predanju, u jednoj svojoj viziji Isus Hrist joj je poklonio prsten, što je ona protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu. Bila je veoma obrazovana, i vrlo je dobro poznavala grčku filozofiju, medicinu, retoriku i logiku.

Manastiru Svete Katerine sveti kraljevi Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastirskom muzeju i biblioteci. Krajem četrnaestog veka iguman Sinajskog manastira bio je Srbin, Joanikije.

Prema pravoslavnoj tradiciji postoji verovanje da se ovoj svetiteljki mole devojke koje žele da upoznaju ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i veruje se da će nakon toga želja biti uslišena, a molitva svetoj Ekatarini glasi ovako:

„Vrlinama kao svetlošću sunčanom si prosvetila neverne mudrace, i kao presvetli Mesec noćnim putnicima, odagnala si tamu neverja, i caricu si uverila, i zajedno sa njom i mučitelja si izobličila, bogozvana nevesto, blažena Ekaterina. Sa željom si došla u nebeski Dvorac ka prekrasnom Ženiku Hristu, i od Njega si carskim vencem uvenčana: Njemu sa Anđelima predstojeći, moli se za nas, koji slavimo preslavnu uspomenu tvoju“.

Izvor: espreso.co.rs