Sutra bi svaki hrišćanin trebalo da učini dobro delo – Obeležavamo važan praznik, valja ispoštovati običaje

Sveti mučenik Kodrat se rodio u Korintu, a bio je odgajan u vreme velikog progona hrišćana od strane neznabožnih careva i kneževa. U to vreme mnogi hrišćani napuštali su gradove i bežali u pustinje i pećine

Pobožna žena Rufina u gradu Korintu pobeže u pustinju iz straha od neznabožaca, krijući se po neprolaznim mestima. Kad je došlo vreme da se porodi, ona je u pustinji rodila muško dete, i posle nekoliko dana napustila ovaj svet. Ali Bog nije hteo da ostavi novorođenče nego mu postade i otac i majka, i vaspitač i hranitelj.

Tako je novorođenče živelo u pustinji slično svetom Jovanu Krstitelju: Bogom hranjen, i svetim Duhom rukovođen i učen bogoviđenju. Kada je izrastao u mladića, našli su ga hrišćani i odveli u grad. Tamo su ga upisali u školu i on postade lekar.

Ali naviknut na pustinjski život, on se udaljio iz grada, i po gorama je provodio mnoge dane, pa i godine. U grad bi dolazio, kada su to potrebe zahtevale.

Isceljujući ljude, svima je postao potreban i koristan. Ali se u gradu nije dugo zadržavao, nego se vraćao u svoju pustinjačku usamljenost, u kojoj se i starost približila.

Takvi su bili Kiprijan, Dionisije, Anekt, Pavle i Kriskent, koji su i postradali zajedno sa njim za Hrista Gospoda. U sećanje na ovog velikog mučenika i sveca, svaki hrišćanin sutra treba da uradi jedno dobro delo.

Izvor: espreso.co.rs