Stošići iz Milutovca rade u njivi, u hali, ali se isplati: Zarađuju odlično, izvoze u Holandiju, Francusku, Kuvajt

Selo Milutovac u Trsteničkoj opštini poznato je po kalemarskoj proizvodnji. Većina od 500 domaćinstava bavi se proizvodnjom voćnih sadnica i loznih kalemova, a od pre dvadesetak godina i uzgojem ruža.

Porodica Stošić je najuspešnija u ovom poslu. Godišnje Stošići izvezu 120.000 sadnica ruža, što je 60 odsto njihove ukupne proizvodnje.

„Od ove godine smo krenuli Francusku prvi put. I Kuvajt je krenuo od Nove godine. Njima se rade neke mirisne note, stablašice, ukrštanjem 3 različite sorte. Ove godine već su rezervisali 10.000 stablašica za njih”, kaže Dragan Stošić, iz Milutovca za RTS.

Ističe da ima ruže sa mirisom limuna, jabuke: “Ima sada najnovija vrsta Lena. Ona se koristi za eterična ulja, tako da najviše ta sorta ide za Holandiju”, kaže Dragan.

Stošići su počeli skromno, pre dve decenije, sa 5.000 sadnica. Mesto na kome je nekada bio vinograd, na Milutovačkoj smonici, pokazalo se idealnim za uzgoj ruža.

„Dovoljno je ovako kada se stavi podloga, da se polije, baci đubre i onda padne neka kišica da pripomogne. I ja se sećam, baš jednom, kada su dolazili Holanđani. Oni ne mogu da veruju da se ruža ne poliva preko cele godine“, kaže Aleksandar Ognjanović, kalemar iz Milutovca.

Dugi niz godina, jedini u Srbiji, po licenci, proizvode sadnice ruža za jednu od vodećih holandskih firmi. „Ovo je porodični posao, nas pet iz kuće trenutno radi i planiram da se bavim time i u budućnosti“, poručuje Stefan Stošić.

Iako je ovo porodični posao, Stošići tokom sezone zaposle i desetak najiskusnijih kalemara u selu.

„Sezona je najveća, od oktobra sada do aprila meseca. Znači, radi se u hali, radi se na njivi, radi se sve. Moramo da se angažujemo maksimalno, od 7 sati ujutru 5 popodne“, kaže Ljubodrag Jugović, kalemar iz Milutovca.

Uz velika ulaganja, pod otvorenim nebom, nije lako poslovati, ali se trud isplati. Stošićima je ruža omogućila da i u Srbiji žive po zapadnim standardima.

Izvor: rts.rs