Stefan je iza sebe ostavio tri ćerkice, ranjen mu je rođeni brat – Meštani Zvečana u suzama: „Samo su hteli da žive slobodno“

U vatrenom obračunu sa kosovskom policijom u Banjskoj živote su izgubili najmanje četvorica Srba, a među njima su Ivan Milenković i Bojan Mijailović iz Leposavića, kao i Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana.

Šok, neverica, revolt i tuga zbog gubitaka ljudskih života. Ovako se juče moglo opisati stanje među Srbima na severu zbog događaja u Banjskoj. A do ovog naselja u opštini Zvečan sa magistralnog puta Mitrovica-Leposavić i juče do popodnevnih sati ulazak nije bio dozvoljen. Osim tzv. kosovskim specijalcima sa blindiranim vozilima odlazili ka naselju sa magistrale ali i automobilima rođaka žena iz Goraždevca koje su bile smeštene u hotelu u Rajskoj Banji.

Ljudi gotovo da nije bilo na ulicama. Bukvalno samo šapatom prepričavaju da su dvojica ovdašnjih Srba ubijena. Imaju samo reči hvale za Igora Milenkovića (50), oca dvoje dece, koji je vozio sanitet u KBC Kosovska Mitrovica i za mladog Bojana Mijailovića.

Meštani žale i Stefana Nedeljkovića, sina poznatog zvečanskog privrednika.

„Ovo je zaista tragedija, mladi životi su oduzeti zbog nepravde i terora koji više nismo mogli da trpimo. A pogotovu oni mladi, željni samo da žive slobodno, da su svoji na svome. Stefan iz Zvečana je otac troje dece, tri maloletne devojčice i iz imućne je porodice, a u napadu mu je ranjen i rođeni brat“, kažu Zvečanci kroz suze.

Kako su se našli u Banjskoj, pitanje je koje će ubijeni Srbi sa sobom odneti u grob. Njihova tela su u kapeli Univerzitetskog centra u Prištini gde će se raditi obdukcija.

„Niko od rodbine još nema snage da ode po njih“, kaže rođaka jednog od ubijenih.

Prelazi Jarinje i Brnjak i juče su bili zatvoreni za saobraćaj iz pravca centralne Srbije, dok je izlaz sa Kosmeta bio moguć. Na samom skretanju za Banjsku, pored specijalaca ROSU bile su broje novinarske ekipe, očekujući da se omogući odlazak do manastira i samog naselja u kojem su istragu obavljali i forenzičari iz Prištine.

„Pošto ni kamionu sa hlebom nije bio dozvoljen dolazak do sela, ostali smo bez hleba“, kaže jedan meštanin.

Izvor: novosti.rs