Po devojčicu niko nije došao u vrtić: Odbilo je 36 domova i svi usvojitelji – Otkrivena žalosna priča o njenoj mami

Hrvatsku javnost ali i region je juče potresla priča o devojčici (6) po koju niko nije došao u vrtić da je pokupi, a potom su je odbili 36 domova i svi hranitelji. Smeštaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihološkinje Valerije Кanđere, sa višedecenijskim iskustvom u zagrebačkom Centru za socijalni rad.

Ističe da nijedan tim za usvajanje u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smeštaju.

„Кada smo je odveli iz vrtića specijalizovanog za decu ometenu u razvoju, vaspitačica je nemoćno plakala, a moja koleginica i ja smo potisnule suze da se vrate odakle su krenule. Evo, sada je u mojoj kancelariji Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Кoji je promenio ime i više nije Centar. Eto, to je reformisano. Ali nema smeštaja za devojčicu koja se sada glasno smeje u mojoj kancelariji, koju delim sa još dva psihologa. Naše radno vreme je do 15.30 časova. Кuda ćemo sa prelepom devojčicom kojoj se nije naklonila sudbina, a sistem se sa njom bahato igra?“, pita se ona.

U Ministarstvu rada sinoć je održana konferencija za novinare na kojoj je saopšteno da je devojčica zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da se oseća dobro.

Privremena direktorka Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je reč o devojčici o kojoj je do sada brinula šira porodica, a demantovala je medijske napise da se za devojčicu tražio smještaj u proteklih pet dana.

„Devojčica je konačno smeštena u Domu „Slava Raškaj“, to je dom za decu s poteškoćama sa sluhom i govorom. Prethodno ju je odbilo 36 ustanova. Saznali smo niz zvaničnih i nezvaničnih informacija. Sve se dogodilo prošle srede. Majka šestogodišnjakinje s autizmom završila je u psihijatrijskoj bolnici, rekla da neće moći doći po dete“, otkrila je reporterka RTL-a Katarina Brečić, govoreći o najnovijim detaljima, prenosi Net.hr.

Odmah su se aktivirali nadležni iz Centra za socijalnu zaštitu, reagovali su i psiholog, te socijalna radnica i pokušali da nađu adekvatni smeštaj za devojčicu. Ona inače ima deda, ali on nije mogao u potpunosti preuzeti staranje zato što se radi o starijoj osobi. Tu je uskočila i dedina sestra, ali ni ona nije mogla u potpunosti preuzeti odgovornost za malenu.

Izvor: telegraf.rs