Stanodavac porodici tražio duplo više para za kiriju, pa se pokajao: „Ne donesete li pare, letite odavde i vi i vaše dete i to nerođeno“

„… Kada sam već bio na kraju sa živcima, rekao sam im da ako ne donesu sledećeg meseca 475 evra da mogu i oni i dete i nerođeno dete, svi zajedno da lete iz stana i otišao!“. Ovako je stanodavac završio svoj razgovor sa dugogodišnjim podstanarima, međutim proradila mu je savest.

„Kada mi se sve sleglo, osećam se malo kao da sam neko čudovište, nekako mi sve to deluje nemoralno, šta znam… Šta vi kažete, ko je ovde lud?“, upitao je on korisnike na društvenoj mreži Reddit, potraživši savet.

On je najpre opisao celu situaciju koja se dogodila:

„Sa svojim bratom zajedno, izdajemo stan na Novom Beogradu. Radi se o trosobnom stanu, od 74 metara kvadrata. Već tri i po godine imamo stalne stanare, koji su stvarno maksimalno korektni, ne kasne sa stanarinom, nikada nisu ništa upropastili, sve je super. Pre par meseci dolazi do problem, jer je sve poskupelo, svi su povećali cenu kirije. Meni brat predlaže da im i mi povećamo cenu. U početku nisam hteo, s obzirom na to da nam u tom trenutku nije bio potreban baš svaki dinar koji smo mogli da izvučemo. Na kraju, nakon što bez 50 evra ne možeš da kreneš u prodavnicu, shvatio sam da ipak moramo da podignemo cenu kirije“, kaže on.

Pre oko 4, 5 meseci otišao je kod te porodice, kao i uvek da uzme novac od kirije, ali ovaj put im je rekao da će morati da im podigne cenu kirije, „da mu je mnogo žao, ali da moraju razumeti u kakvoj je i on poziciji…“

– Oni su upali u neku pasivnu agresiju, ne znam kako to drugačije da opisšem. Žena počinje da se trese, priča mi kako imaju malo dete i čekaju još jedno, trudna je sedam meseci. Rekao sam im da sve to znam, tri godine nisam dizao kiriju sa 330 evra. Rekao sam im da očekuju za jedno 3,4 meseca poskupljenje i da je to jednostavno neizbežno – kaže ovaj Reditovac.

Nakon susreta sa svojim podstanarima, on i njegov brat našli su se u dilemi koliko da povećaju kiriju. Pošto je Novi Beograd u pitanju, sa tom kvadraturom, brat je predlažio – „minimum na 550-600 evra“, jer „drugi za toliko izdaju dva puta manje stanove, što bi mi bili budale“.

– Donekle i jeste bio u pravu. Na kraju smo odlučili da ćemo za početak podići na 475 evra, pa ćemo videti kako se situacija odvija dalje – kaže on.

– Prvog aprila sam došao kako bi im saopštio da je došlo do tog poskupljenja i da će od sledećeg meseca kirija biti 475 evra. Negodovali su, kao kako odjednom toliko skupo, da nije to previše… Rekao sam da ako im se ne sviđa, neka uđu na oglase i kad budu našli šupu od 25 kvadrata za 300 evra, setiće se u kakvom su stanu bili 3 godine za iste pare. Zaćutali su na par sekundi, pa je muž rekao sledeće: “ A je l može da se spusti cena na 450 evra?“. Tu sam ja puk’o i samo sam im rekao da ako ne donesu sledećeg meseca 475 evra da mogu i oni i dete i nerođeno dete, svi da lete i otišao! Kada mi se sve sleglo, osećam se kao neko čudovište, nekako mi sve to deluje nemoralno, šta znam… – rekao je on na kraju svoju muku…

Drugi korisnici Reddita želeli su mnogo toga da mu kažu, pa je bilo mnogo komentara:

„Najaviš poskupljenje i 3-4 meseca ne kažeš novu stanarinu? Držiš ih u neizvesnosti da ne znaju 3 meseca ni da l’ će moći da priušte tu stanarinu? Jeste tvoje pravo da povećavaš, ali način na koji si to uradio je bezveze. A još ti negoduješ jer pokušavaju bar da malo smanje cenu. Čovek se cenjka za krov nad glavom“, napisao je jedan korisnik.

„Ajde na stranu povećanje, ali problem je tvoja reakcija na njegovo pitanje. Verovatno i treba da se osećaš kao monstrum jer si tom rečenicom i pokazao koliko nemaš saosećanja. Lepo je biti u poziciji da tako lako možeš da utičeš na nečiju sudbinu, da zloupotrebljavaš moć koju imaš. Ti si kao šef od koga zaposleni drhte jer im preti otkazom. Zaista odvratno“, napisao je drugi.

„Možda ipak nekako da im izađeš u susret…“

– Brat i ti ste sigurno u mogućnosti da dignete cenu i to vam je u interesu, a njima je u interesu da plaćaju što manje i ne traže novi stan preko noći, naročito sa detetom na putu. Selidba je muka i bez toga. Jesi im najavio pre koji mesec, ali nisi im rekao tačnu cenu do neki dan, očigledno nisu očekivali toliko povećanje. Malo je bezveze da daš ljudima mesec dana da se isele ako im ne odgovara, još u takvoj situaciji… Možda možeš da im izađeš malo u susret, ako ne finansijski onda sa malo više vremena ili postepenim povećanjem…“, predložio je korisnik.

„Hej, čovek stresira trudnu ženu. Ponavljam, čovek stresira trudnu ženu! Svesno ugrožavaš maleni život. Stidi se“, poručili su mu korisnici.

„Ako ih oteraš, moraćeš da tražiš nove podstanare, a to ti je mačka u džaku i lutrija, da li je ok, da li nije. Pričaj sa ljudima ozbiljno i objasni im svoje razloge, nemoj tako sa vrata. Da sam na tvom mestu, ja bi se složio na 450 evra u narednih 6 meseci. Posle 3 meseca razgovoraj da li planiraju da ostanu u stanu i dogovori novu cenu“, konkretan je predlog.

Većina korisnika se složila da je ovo kompleksna situacija i da može da se sagleda iz više uglova, ali ono što se mnogi pitaju jeste, i ako stanodavac ostane pri ovoj svojoj odluci, da li će moći da spava mirno. Da li su tih 25 evra na kojima insistira zaista vredni toga…

Izvor: blic.rs