Spremite novac za „turistički porez“: Evo gde će se naplaćivati, koliko će koštati i kada kreće primena

Prekomerni turizam je sve veća tema širom sveta. Zato sve više destinacija traži načine da smanje pritisak enormnog broja ljudi na infrastrukturu i lokalno stanovništvo, a jedan od poteza na koji se sve češće odlučuje je i tzv. „turistički porez“.

Ideja je da se dodatni novac prikupljen od turista potrošii na unapređenje lokalnih puteva, komunalnih i javnih usluga. Ukoliko nekoliko turista odustane od dolaska zbog tih par evra troška, uspeće da smanje pritisak na gradove bez značajnijeg gubitka prihoda.

Mančester, grad na severu Engleske, prvi je ove godine uveo boravišnu taksu koju će gosti plaćati od 1. aprila. Pravilo važi za one koji borave u hotelima ili privatnom smeštaju u centru grada, a taksa košta 1 funtu, odnosno 1,13 evra po noći. Projekat ima za cilj prikupljanje sredstava za poboljšanje usluga za posetioce i poboljšanje čistoće ulica.

U aprilu je turistička taksa zaživela i u Valensiji. Svi gosti moraju da plate boravišnu taksu, bilo da borave u hotelima ili apartmanima i hostelima. Naknada se kreće od 50 centi do 2 evra po noći, u zavisnosti od vrste smeštaja. Dodatni novac prikupljen od turista biće utrošen na izgradnju pristupačnih stanova za stanovništvo koje živi u turističkim najposećenijim područjima.

Gosti u Barseloni od 1. aprila, bez obzira u kom komercijalnom smeštaju borave, moraće da plate komunalnu taksu od 2,75 evra dnevno, a naredne godine cena će ponovo porasti i iznosiće 3,25 evra.

Venecija je praktično postala jedan od sinonima za preveliki turizam i turističke gužve. Zato lokalne vlasti godinama razmišljaju o uvođenju naknade za jednodnevne posetioce, a ove godine bi to konačno trebalo da zaživi. Jednodnevnim gostima naplaćivaće se od 3 do 10 evra, u zavisnosti od toga koliko je „zauzet“ određeni dan, dok će oni koji plaćaju smeštaj biti oslobođeni jer je boravišna taksa već uračunata u cenu smeštaja.

Izvor: alo.rs