Sjajni trikovi iskusnih vozača: 8 saveta kako da vam se ne zaledi auto u toku noći

Ovih dana Srbija je okovana snegom i ledom, a mnogi vozači su pred pitanjem kako da im se u toku noći ne zaledi brava, staklo ili vrata na automobilu. Postoje oprobani trikovi iskusnih vozača koji će pomoći u tome, pa ćete jutro dočekati rasterećeni ovih briga.

Izaberite istočnu stranu

Automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci sunca polako otapati led na vetrobranskom staklu.

Koristite alkohol i sapun

U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte. Postoji još jedan dobar recept – u bocu s raspršivačem sipajte alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode). Ovim ujutro isprskajte stakla.

Zaštitite brave od leda

Najbolja zaštita je specijalizovan sprej namenjen upravo ovome, a ako brava zaledi, ključ zagrejte upaljačem i uspećete da otključate.

Sprečite zaleđivanje vrata

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. Upotrebite glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje i drugo. Uradite to čim izađete iz vozila kako bi narednog jutra bez problema otvorili vrata.

Snađite se

Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. To će ići sporo, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odezete se kući.

Čarape na brisače

Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli „zalepljene“ za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih podignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti.

Zaštita za retrovizore

Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih obmotati i gumenom trakom.

Stavite karton na stakla

Ovo je stari trik koji vozači masovno koriste. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom jer mogu da popucaju, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda koju na staklo treba naneti krpom.

Izvor: alo.rs