Od januara kreće provera svih 500 000 plata: Prvi na tapetu radnici iz pet velikih sektora

Novi sistem koji će pratiti svih 500.000 plata u javnom sektoru, kao i sve druge isplate naknada iz budžeta, startuje u januaru naredne godine.
Po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase. Biće tu i plate, ali i sve druge naknade poput članstva u različtitim odborima, putnih troškova, bonusa… Praktično će biti moguće u sekundi doći do svake isplate iz budžeta koja direktno ide u džep zaposlenog, bio on radnik na minimalcu ili prvi čovek institucije.

„Moramo biti iskreni, čini nam se da nije bilo dovoljo inicijative ni kod njihovih osnivača, jedinica lokalne samouprave da na jedan, hrabar i radikalan način uđu u kontrolu poslovanja i da naravno slabosti koje registruju u tom poslovanju otklanjaju“, naglasio je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Od januara će praktično biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate.

Uvid će imati opštine, ali i Ministarstvo privrede. Podatke sortirane po preduzećima sa određene teritorije, broju zaposlenih ili likvidnosti, softver će povlačiti automatski.

Kako su saopštili iz resornog Ministarsva finansija, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo.

Izvor: blic.rs