Sjajne vesti za penzionere: Poznat datum prvog povećanja penzija – Raste i minimalac

Siniša Mali, ministar finansija, rekao je da će vlada učiniti sve što je potrebno da od 1. januara minimalna zarada bude povećana sa sadašnjih 35.000 dinara na 40.000 dinara.

Ministar je takođe i najavio da će penzioneri prvo uvećanje primanja, od ukupno dva, imati 1. novembra od devet odsto.

„Kada je minimalna zarada u pitanju, mislim da jeste realno da bude 40.000 dinara. Od 15. avgusta će razgovarati poslodavci i predstavnici sindikata, ako se dogovore dobro je, ukoliko ne, od 1. septembra razgovaraćemo i mi sa njima“, odgovorio je Mali na pitanje da li postoje finansijske mogućnosti da minimalac dostigne 40.000 dinara.

Podsetio je da je rok do 15. septembra da se definiše iznos minimalne zarade za sledeću godinu.

„Nama je namera da idemo na dvocifreno povećanje minimalne zarade, pod uslovom da se poslodavci i sindikati dogovore, da to po prvi put bude zarada od 40.000 dinara“, istakao je ministar finansija Siniša Mali i dodao:

„Mi smo je iz godine u godinu povećavali i danas je 35.000, a mi hoćemo da je povećamo na 40.000 dinara, što je veoma veliki pomak napred“, naglasio je ministar finansija.

Napomenuo je da će to povećanje uticati i na ostale plate i otvoriti veoma veliku „rupu“ kod poslodavaca, zbog čega će država teret tog povećnja preuzeti na sebe.

„Mi ćemo izaći sa predlogom da taj iznos koji bi poslodavci dali za povećanje minimalne zarade radnicima opet pokrije država kroz povećanje neoporezivog dela dohotka i kroz smanjivanje nekih doprinosa. O tome ćemo još razgovarati sa njima, tako da poslodavce to ništa ne košta, a da korist imaju zaposleni u Srbiji“, pojasnio je Mali.

Prema njegovom mišljenju, jedini pristup u uslovima krize i rasta inflacije jeste da se minimalac poveća iznad stope inflacije, tako da zaposleni dobiju veća primanja u realnom iznosu.

Izvor: blic.rs