Selektor Piksi ohrabrio svoje Orlove, pa žestoko uzvratio Tijagu Silvi: „Lako mu je da igra sa povređenima, bila bi drugačija priča…“

Dragan Stojković, selektor reprezentacije Srbije, obratio se u Dohi javnosti pred utakmicu protiv Kameruna u drugom kolu grupne faze Svetskog prvenstva.

Utakmica je zakazana za ponedeljak od 11 časova, a selektor je ovim putem pričao o problemima sa kojima se reprezentacija suočila pred meč protiv Brazila.

U ovom trenutku je stanje sa povredama znatno je bolje u odnosu na stanje pre prvog kola, pa selektor očekuje da njegova ekipa igra bolje.

On je takođe rekao da nije video kritike Tijaga Silve, defanzivca Brazila, ali je uputio odgovor.

– Imamo igrače tog profila pa želimo da pokažemo lep i napadački fudbal, ali, otkako sam postao selektor, mislim da ne postoji nijedna utakmica na kojoj Srbija nije napravila šansu. Mi želimo da igramo takav fudbal. Problem protiv Brazila? Imali smo Aleksandra Mitrovića na 50 odsto svojih mogućnosti, Vlahovića koji je na 30 odsto svojih mogućnosti, Kostića koji je kompletno u „autu“. To zaista predstavlja veliki problem. Ne kažem da ne bi izgubili, ali bi napravili probleme sigurno, to je 100 odsto. Složićemo se da je to veliki problem za malu Srbiju koja ima 30-ak igrača u tom izboru. Zato što je situacija daleko bolja, nadam se da ćemo se vratiti na isti put i pokazati dobru igru.

– Kada se i desi poraz, najvažnije je da imate hladnu glavu jer je to mnogo bitno. Komunikacija treba da bude na nivou na kom je i bila. Srbija upravo to ima. Da niko ne pomisli da imamo neki problem, ili da se neko ljuti. Ne želim ništa da krijem, veoma sam otvoren. Zaista nemamo nikakve probleme, pogotovo iz razloga o kojim sam pričao.

Atmosfera nakon poraza od Brazila.

– Nema tu pokušaja da ih podignem, oni su podignuti. Ne može jedna utakmica sve da nas poremeti. Nije sramota izgubiti od Brazila. Treba biti i ostati pozitivan, a mi smo zaista pozitivni. Idete samo napred, nema vremena za priču o nečemu što je prošlo. I dobro je da je taj Brazil prošao. Ovo su sada ekipe protiv kojih moramo da nađemo mesto u narednoj fazi.

Bilo je pitanja i o Kostiću, koji je radio na treninzima odlično.

– Situacija sa Kostićem je daleko bolja i poslednja dva dana su delovali pozitivno na mene. Ne mogu da kažem „igraće“, ali u konkurenciji je, što nije bio slučaj pre nekoliko dana. Njegovo trčanje i fizički angažman na treningu pokazalo je da će biti sve dobro.

Pred odlazak u Bahrein uoči Mundijala, selektor je rekao da situacija nija odlična, što svakako znači da je bolja nego što je bila, ali nije savršena. On je takođe uputio reči da nije kome je rečeno nego kome je suđeno, što se odnosilo upravo na ovu situaciju. Kaže da je znao neće igrati koga on želi, nego ko dobije šansu.

– Znam da su dve afričke ekipe već pobedile, pa se nadam da treća neće. Poštujem afrički fudbal, Kamerun je uvek veoma dobro predstavljao afrički fudbal, jer ima igrače koji su legende svetskog fudbala. Sada Kamerun ima puno kvalitetnih igrača. tako da moramo da budemo veoma oprezni sutra, a nadamo se da ćemo biti na svom nivou i da ćemo kroz naš stil igre uspeti da ukrotimo lavove, iako nikad nije prijatno igrati se sa lavovima.

Osvrnuo se i na važnost narednih mečeva.

– Ako hoćete da idete napred naravno da morate da pobeđujete. Sledeće dve utakmice su ključne za nas. Radili smo dobro, atmosfera je dobra, igrači su spremni. Da bi pobedio moraš da budeš bolji i da daš gol više od protivnika. Očekujem da Srbija bude na nivou na kom želim da je vidim. Ali sutra se ne završava ništa…

Bilo je još reči o meču protiv Brazila, te je rekao:

– Imao sam dileme jer sam znao koliko važnih igrača imam povređenih. Protivnik čita šta ću ja reći, zato nisam javno govorio o tome. Postao sam kao papagaj, samo ponavljam, ali žao mi je što nismo imali sve igrače. Prvo poluvreme je bilo korektno sa onim što smo imali, ali nismo imali udarne igle koje bi i te kako bile opasne po gospodu iz odbrane Brazila.

Stojković se osvrnuo i na izjavu Tijaga Silve nakon pobede Brazila.

– Stvarno nisam novine ovih dana, mislim da je to najbolje jer možete svakakve stvari da vidite, tako da nema potrebe za tim. Treba da dođe do kritika, naravno da to nije problem, ali može da dođe do toga da neko kaže neku glupost koja može da utiče na tim. Dobar je on igrač, ali lako mu je da igra sa povređenim Mitrovićem. Da je Mitrović bio 100 odsto spreman, neisam siguran da bi tako pričao. Inače, kako je rekao to da je trebalo bolju analizu da napravimo? Mogu da vam pokažem papir od 15. novembra, pogodili smo tim Brazila. Nisu nas iznenadili, jedino mi je žao što nismo imali igrače na 100 odsto. Uz sav respekt prema Brazilu, bila bi drugačija priča.

Rekao je da će Srbija napasti Kamerun, biće ofanzivna utakmica jer da bi se postigao gol moraš i da napadaš. Kao ekipa moramo da budemo kompaltni i da znamo šta radimo na terenu.

– Raduje me stanje igrača u ovom momentu. Da li će Mitrović i Vlahović početi, ili neće, videćete sutra. Ne mogu da govorim o sastavu, ali znam ko će igrati. Nemam dilemu i to je ogromna razlika u odnosu na utakmicu protiv Brazila kada nisam znao ko će da igra. Do zadnjeg momenta nismo mogli da napravimo tim.

– Što se fizike tiče… Od dolaska u Katar smo imali sedam, osam igrača koji nisu bili u trenažnom procesu. Nisam mogao javno da govorim o tome, jer bi onda ceo svet znao o čemu se radi. Brinulo me to, ako se sećate, neko me je pitao pre nekoliko dana gde je osmeh na mom licu, epa sada znate razlog, samo što ne mogu javno da pričam. Na kraju krajeva, osmeh se polako vraća.

Selektor je pričao o zdravstvenom stanju tima:

– Situacija je dosta bolja što se tiče igrača. Veoma važna utakmica s obzirom na to da smo krenuli sa porazom i mi i Kamerun. Pripremićemo meč na najbolji mogući način i videćemo ko je bolji. Što se Kostića tiče nisam prezadovoljan, situacija nije odlična. Ali sam zadovoljan u odnosu na ono što smo imali pre nekoliko dana i to me raduje.On je poslednja dva treninga odradio sa ekipom i biće u konkurenciji. Raduje me i intezitet kojim je radio, jer je spreman da odigra utakmicu, u kondiciji je i mogu da računam na njega, što nije bio slučaj pre tri, četiri, ili pet dana.

Izvor: kurir.rs