Sela da popije kafu u Beogradu, pa se šokirala kada joj je stigao račun: „Papreno se „ugrađuju“, od sada i ovo naplaćuju“

– Sela sam u jednu atraktivnu piceriju nadomak Železničke stanice u Beogradu i poručila kapućino. Ali, pošto je bio veoma jak (kiseo) za moj ukus, potražila sam malo meda od konobarice. Nekada se kesica meda čak nije ni naplaćivala (što je ostalo da važi za šećer), pa nisam očekivala da mi nešto naplate – rekla je naša sugrađanka Ana.

Kako nam je rekla, nije mnogo razmišljala o ceni na računu, ali se veoma iznenadila kada je iznos bio 300 dinara.

– Znam da je kapućino negde oko 200 dinara, pa sam se u prvi mah iznenadila kada je konobarica rekla „300 dinara“. Pogledala sam meni, a onda i račun. Kafa je 230 dinara, a dodatak meda je čak 70 dinara! – rekla je ova mlada žena iz Beograda.

Kako je dalje rekla, iako je dobila tzv. kadicu meda, a ne kesicu, koja je malo veće gramaže (25 grama), ipak smatra da je cena bila previsoka.

Nije tajna da se radi o određenoj kategoriji meda, ugostiteljski med, najčešće je reč o mešavini odabranih sorti meda sa planina Srbije.

Vrste pakovanja koje se uglavnom mogu nabaviti jesu kesice od 16 grama, u transportnom pakovanju od 150/250 komada, i kesice od 12 grama meda, u pakovanju od 200 komada.

U ponudi su i čašice (25 grama), u pakovanju od 250 komada, kao i kadice iste gramaže, koji može biti od 100 do 270 komada u pakovanju. Sve u svemu, jasno je da su pakovanja na veliko znatno niže cene, nego li da kupujete proizvode pojedinačno.

POjedini proizvođači prave i kesice meda različitih gramaža, u rasponu od 15, 20 do 25 grama. Ako se uzme u obzir najveća gramaža, koju je uz kafu dobila i naša sugrađanka, cene su sledeće:

Cvetni med – 22 dinara, Bagremov med – 22 dinara, Lipov med – 19 dinara i Livadski med – 17 dinara.

Dakle, jedna kesica/kadica od 25 grama je ugostitelja, koju vam je naplatio 70 dinara, koštala najmanje 17, a najviše 22 dinara. Na samo jednoj kasici/kadici zaradio je između 53 i 48 dinara.

Izvor: espreso.co.rs